Quantcast
Channel: Reading Randi
Viewing all 241 articles
Browse latest View live

Tanker om bok - Boklansering: Gyldendal Forlag inviterer - Forfatterne kommer - Trondheim - Byscenen - 18.09.2018

$
0
0
Mona B. Riise er "programleder" - Foto:RandiAa©
Høstens store bokfest med Gyldendal fant sted 18.09.2018 - Anita og jeg fulgte tradisjonen for fjerde gang - Mona B. Riise ledet oss gjennom kvelden denne gangen også. En flott kveld med bøker og forfattere, og i tillegg litt godt å spise og drikke. Mye spennende litteratur ble presentert. (Ikke minst Søsterklokkene av Lars Mytting) - Her er noen bilde-glimt fra kvelden:
Markedssef Jan-Frode Brenna-Hansen presenterte en del av bøkene - Foto:RandiAa©
Kampen om Narvik gir nytt lys over historien - Foto:RandiAa©
Nyttig lærdom å ta med seg - Foto:RandiAa©
Litt matnyttig ble presentert også - Foto:RandiAa©
Lars Myttings bøker har jeg sansen for - Foto:RandiAa©
Lars Myttings leser fra Søsterklokkene - Foto:RandiAa©
Min omtale av Søsterklokkene - Foto:RandiAa©
Humor er ikke av veien - Foto:RandiAa©
Mona B. Riise har kledd seg for Hvitekrist - Foto:RandiAa©
Mona B. Riise og Tore Skeie - Foto:RandiAa©
Anne Holt kommer stadig med spenningsbøker - Foto:RandiAa©
Trude Marstein med ny bok - Foto:RandiAa©
Camilla Grebe - ny forfatter for meg - leser Husdyret nå - spennende -
 Foto:RandiAa©
... og bøker med hjem - Foto:RandiAa©

Flere bilder i Flickr album:
Anita har et fyldigere referat i sin blogg


Referater fra tidligere "Forfatterne kommer" - Gyldendal inviterer:
Forfatterne kommer - 2015
Forfatterne kommer - 2016
Forfatterne kommer - 2017
Forfatterne kommer - 2018 


 

Tanker om bok - Lars Mytting: Søsterklokkene

$
0
0
Arrangert cover-foto - Omslagsdesign:Mats Ottdal - Foto:RandiAa© 
Søsterklokkene ble en stor lese-opplevelse fra begynnelse til slutt - og det er bare å se frem til en oppfølger....

Tittel: Søsterklokkene
Forfatter: Lars Mytting
Utgivelsesår: 2018
448 sider, 1. utgave. Bokmål
ISBN/EAN: 9788205514003
Forlag: Gyldendal
Jeg hadde bok fra forlaget og lydfil fra LBF - ISBN:9788242168047, med flott innlesing av Kai Remlov, utgitt 2018 

Mytting leser
fra Søsterklokkene
- Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©

Om forfatteren:

Lars Mytting kommer fra Fåvang i Gudbrandsdalen – og debuterte som forfatter i 2016 med romanen Hestekrefter – men det store forfatter-gjennombruddet kom nok med Hel ved i 2011 – at denne spesielle romanen om ved ble en ”verdensberømt” roman applaudert i mange land, var vel heller oppsiktsvekkende. I 2014 fulgte han opp suksessen med Svøm med dem som drukner – en roman som virkelig fascinerte meg. Disse to romanene til Lars Mytting er oversatt til 18 språk og har blitt ”bejublet” i flere land.

Her leser forfatteren selv den sterke begynnelsen på Søsterklokkene - Og for en vakker begynnelse!  Der får vi forklaringen på tittelen med en gang også. Denne fengende åpningen vekket min interesse helt  fra starten:  

Mine tanker om Søsterklokkene:

Søsterklokkene - kirkeklokkene – som har gitt tittel til romanen, er et mektig ”element” som binder hele historien sammen. Disse flotte kirkeklokkene er nesten for staselige for det lille fjell-dalføret – men de har vært der i uminnelige tider og har blitt en del av identiteten til folk som har levd i bygda gjennom generasjoner. Og mange visste bakgrunnen til klokkene – de var en gave fra bygdas velstående Hekne-familie til minne om et høyt elsket tvillingpar Halfrid og Gunhild – de var født sammenvokst, siamesiske tvillinger, og ble aldri adskilt, ikke i døden heller – da den ene ble syk og døde, måtte den andre forberede seg til å dø også - men de rakk å gjøre ferdig det siste flotte billedvev-teppet sitt – et teppe som skulle vise fremtiden. Disse fire flittige hendene som vevde "i takt" hadde brakt inntekter til Hekne-familien
Mange år senere – på slutten av 1800-tallet får vi hovedhandlingen i romanen. Butangen (et oppdiktet sted) har en flott stavkirke - og forfatteren skriver som "kjentmann" om disse traktene - Ringebu-kirken med sagnet derfra er trolig ideen bak.

Til Butangen kommer en klok og idealistisk ny prest i 1879, Kai Schweigaard, han går oppriktig inn for å bedre folks kår, det innbefatter også at han vil sørge for at menigheten får en varmere og mer moderne kirke - vinterkulden i den gamle stavkirken fra 1100-tallet har rett og slett tatt livet av folk.
Den kloke, sterke, 19-årige Astrid Hekne hjelper til i prestegården av og til - i presten får hun en venn og en likeverdig person å "bryne" seg på - men det hele kompliseres når det kommer en ung arkitektstudent, Gerhard Schönauer fra Dresden i Tyskland til Butangen.  Han har fått i oppdrag å tegne den gamle kirken før bygda får ny kirke – I hjemlandet hans er det interesse for å kjøpe opp disse vakre norske stavkirkene og sette dem opp som spennende "klenodier" i Tyskland - men hva med Søsterklokkene som er bygdas hjertebarn, må de også inngå i en handelen? Det skal avsløres at Astrid blir sterkt involvert i denne "handelen" - likeså i de to flotte mennene som kommer "utenbygds" - de bringer med seg nyheter og kunnskap og spennende ideer, og Astrid er vitebegjærlig og nysgjerrig.
Mer skal jeg ikke si, enn at Mytting har gitt oss tre hovedpersoner her som leseren blir veldig glad i. Og hvem Astrid velger av de to beilerne? Det røper jeg ikke her. Men det er mange spenningsmomenter i romanen - blant annet mangler kirken en flott utskåret dør, som man må lete opp - og hva med tvilling-søstrenes billedvev som det går rykter om - finnes den noe sted? Her blir det mye spenning, og også mye trollsk og mytisk - vi fascineres av forfatterens utrolige fortellertalent - stemningen blir nesten eventyraktig med assosiasjoner til fordums dagers muntlig-tradisjon. Dramatikken og spenningen stiger etter hvert - det skjer opprørende ting i det lille bygdesamfunnet - dette er virkelig en roman man ikke greier å legge fra seg, man blir revet med i denne utrolige historien.
 –Romanen gir oss både historiske og kulturelle kunnskaper, i tillegg til en vakker kjærlighets-historie – og spenningen er på høyde med en hvilken som helst "krim-thriller".
Samtidig som det er mye realisme i fortellingen, med skildringer av et fattig lite fjell-dalsamfunn, og med innblikk i folks tro og overtro, sorger og savn, samhold og samarbeid og konkurranse, mister vi aldri følelsen av sagn og myter og gamle tradisjoner.

Gammelt håndverk og trevirke er sterkt tilstedeværende i denne romanen også, som i de to foregående – utrolig hvordan Lars Mytting på en naturlig måte lar naturen og tre-materialer flettes inn i handlingen.

Søsterklokkene gir assosiasjoner til klokkeringingens symbolikk  - klokkene levde på et vis sitt eget liv, og ved et par anledninger satte de inn med ringing -
- og for hvem de ringer, vet man ikke alltid. 


"For Whom the Bell tolls" - Klokkene ringer for deg - skrev Ernest Hemingway - og både Hemingway og Mytting skjeler til den store metafysiske poeten og presten John Donne (1572-1631)  -
Fritt oversatt: "Intet menneske er en Øy, hel og ubeskåren i seg selv. Hvert menneske er et stykke av Fastlandet, en del av det Hele. Om en Jord- klump skylles bort av Havet, blir Europa mindre, på samme vis som en Landtunge blir det, eller som et Jordegods, tilhørende Dine Venner eller Deg selv må bli det. Hvert menneskes Død forminsker Meg, ti jeg er innesluttet i Menneskeheten. Gå derfor aldri ut for å spørre: Hvem ringer Klokkene for? Klokkene ringer for deg. " John Donne 

Konklusjon:

Søsterklokkene er en roman i skjæringspunktet mellom myte, drøm og virkelighet - en roman man ønsker å dvele ved og drømme seg bort i, og ikke bli ferdig med - Lars Mytting skaper utrolig vakre bilder gjennom språket - i tillegg skaper han levende karakterer - vi kan identifisere oss med deres sorger og gleder - jeg siterer ofte Sigrid Undset her om at tider og skikker kan endre seg mye, men menneskenes hjerter forblir det samme - uansett tid og sted. ("Ti sed og skikk forandres meget, alt som tidene lider, og menneskenes tro forandres og de tenker annerledes om mange ting. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager".
Sigrid Undset)

Terningkast:6

(Anita tok bildet med mitt kamera - det var noe mørkt i rommet)

Min omtale av Svøm med dem som drukner
Min omtale av Søsterklokkene


Tanker om bok - Steffen Kverneland: En frivillig død - også program på Kapittel 18 - Litteraturfestivalen i Stavanger 22.09.2018

$
0
0

Steffen Kverneland og Erle Marie Sørheim i samtale om En frivillig død - Foto:RandiAa©
De alvorligste temaer kan pakkes inn i en god porsjon humor, og ikles en kunstnerisk innpakking – En frivillig død er en utrolig tegneserie-roman man nyter på godt og vondt.
Tittel: En frivillig død
Forfatter: Steffen Kverneland
Forlag: No Comprendo Press
Tegneserie
120 sider
ISBN 978-82-8255-081-9
Kjøpt eksemplar

Mine tanker om En frivillig død:

Kapittel 18 fikk jeg være med på et interessant program - samtale mellom Steffen Kverneland og Erle Marie Sørheim (journalist og forfatter) om Kvernelands siste bok - En frivillig død - som tar opp et tragisk selvmord. Kapittel 18 har i år mottoet Samhald - og her passet Kvernelands  familieskildring og tragedie fint til mottoet.  
Denne boken er en blanding av litt av hvert: tegneserie, roman,  dokumentar, fotografi, selvbiografi - det dypeste alvor ikledd ganske morbid humor.

Arrangementet i Kjelleren på Sølvberget trakk full sal - her ble det en glimrende forestilling med lysbilder underveis og kloke inn-falls-spørsmål fra Erle. Det var nærmest en gjennomgang av hvordan boken En frivillig død ble til - samtidig som vi fikk en liten kavalkade over Steffen Kvernelands liv og utvikling som tegner og forfatter. (Lytt gjerne podcasten til slutt)
Dette er en bok som både er morsom og sørgmodig på samme tid - og den bærer preg av en slags skrive-tegne-terapi for Steffen Kverneland som så tragisk mistet sin far da han var 18 år. Ved hjelp av "bok-arbeidet" gjennomlever han forholdet til faren, boken er full av minner i form av tegninger, notater og fotografier - det hele blir også dratt inn i nåtid - da Steffen Kverneland tar med sin lille sønn inn i boken og gjenoppfrisker hvordan han selv følte det som barn i relasjon til sin far - på godt og vondt.
Her får vi presentert et viktig tema, og vi får formidlet kunnskap om far-sønn relasjoner og om det traumatiske i selvmord - samtidig er boken et kunstverk. Boken er en veldig privat og personlig utlevering, men den har også mye allmenngyldig over seg - om man ikke har opplevd selvmord i nærmeste familie, så kjenner vel de fleste til tilfeller i mer eller mindre nær bekjentskaps-krets - derfor blir dette viktig kunnskap å ta med seg om emnet.

Ærlig, åpen og nesten "hudløs" føles denne boken både gjennom bildene og tekstene. Faren skildres nådeløst med sine svake og sterke sider - men det står klart hele tiden, at "man" er uansett glad i sin far - kanskje ideen til boken ble satt ut i livet da Kverneland selv endelig fikk en sønn - her er det flere relasjoner mellom far og sønn i to generasjoner som kommer til uttrykk i boken.
Boken handler også om å prøve å forstå "hvorfor" faren tok sitt valg - og tilbakeblikkene viser at antydninger og signaler ikke ble oppfanget der og da  - og det handler om å få innsikt i egne følelser og sorgreaksjoner. En slik prosess med et grundig bokprosjekt, må jo ha vært glimrende selv-terapi. I boken kommer det også frem at en slik traumatisk opplevelse setter en selv på sidelinjen, tilværelsen blir kanskje en drømmetilværelse og man kommer i en eksistensiell ikke-tilstedeværelse - et slikt bok-prosjekt kan gi hjelp til "å finne seg selv" forhåpentligvis.
I tilbakeblikk husker vi noe, men har glemt mye - og en del av det man husker kan også være feil-husking (jfr. problemet med å tegne den "rette" bilen faren satt i når det skjedde - var den rød eller blå? - så unngår han problemet ved å tegne den som en dyster svart firkant.....)
Bokens perm viser faren uten et tydelig tegnet ansikt - det hentyder at man kanskje ikke kjente sin far så godt, men etter prosessen med boken, ved hjelp av fotografier, minner og tegninger, har det skjedd noe fra første til siste side - man er kommet noe nærmere denne faren -  bokens bakside har et klart og tydelig fotografi av en far  med et ansikt.

Her kommer noen glimt fra boken - slik den ble presentert på Kapittel 18. Der det ble brukt lysbilder,  gjengir jeg disse ved hjelp av kameraet. 
(Foto:RandiAa© ):
Steffen og Erle gjør seg klare for samtalen -  Foto:RandiAa©
Armbevegekser og engasjement formidlet alvor og humor -
 Foto:RandiAa©
I egen farsrolle mimrer man om farsrelasjoner -  Foto:RandiAa©
Tidlige kunstnerår -  Foto:RandiAa©
Tidlige kunstnerår -  Foto:RandiAa©
Farsminner på godt og vondt - og humoren må være med -  Foto:RandiAa©
En måte å takle det på - spise hummer - snakke med gode venner og 
late som om tårene ikke er der -  Foto:RandiAa©
Erindrings-prosessen  - Var bilen blå? -  Foto:RandiAa©
Eller var den rød? -  Foto:RandiAa© -  Foto:RandiAa©
Erindrings-prosessen er krevende -  Foto:RandiAa©
Kanskje det er best å la den saken forbli et mørkt felt bare - for hva rolle spiller det? -  Foto:RandiAa©
Tidlige signaler på det som skulle komme -  Scan fra boken ca s.56
Et kjært tegnebrett fra far - Foto:RandiAa©

 
"Det er et ubegripelig mørke i det å ville ta sitt eget liv som jeg sannsynligvis aldri vil forstå. Jeg har det ikke i meg. Han må ha hatt det forferdelig" - Foto:RandiAa©
"Han var veldig enten eller når han vurderte andre mennesker." - Foto:RandiAa©
Aksel får være med og sette tommelen opp for sider han liker ved boken som skal bli - Foto:RandiAa©
Scan fra boken ca s.35: "Det er rart å komme på jobb, sette seg foran pappas gamle tegnebord og begynne å grave i disse gamle minnene........"
Det er utrolig mange flotte sider i denne boken - og de skal jeg la være i fred hvor de er - jeg har nøyd meg med bare et par sider scannet fra boken, i tillegg til front-cover.
Samtalen mellom Steffen Kverneland og Erle Marie Sørheim på Kapittel 18 var en fin opplevelse - engasjerende og med en perfekt kombinasjon av alvor og humor.
I etterkant leste jeg boken - og den blir nok studert flere ganger - her er mange detaljer som man ikke bør gå glipp av. Tekstene og den gripende historien er så god som noen roman - og i tillegg blir det hele visualisert gjennom flotte illustrasjoner.
Terningkast:6
 

Her er en podcast for de som vil høre samtalen mellom Steffen Kverneland og Erle Marie Sørheim: 
Her er  noen flere bilder av Kverneland - Flickr:
 

Mine Kverneland-omtaler:

Tanker om bok - Hurtigruten - Utflukter - Reiselitteratur

$
0
0
Endelig våren 2018 ble turen med Hurtigruten realisert. Det ble strekningen Trondheim - Kirkenes - Trondheim. Og jeg anbefaler denne flotte "reiseboken" som Hurtigruten har gitt ut. - Den ble lest både før, under og etter turen. Den er full av flotte bilder, turforslag og interessant fakta-kunnskap om mange steder som er verd å besøke langs kysten. Her er innholdslisten med noen av stedene man kan ta utflukter til mens man tar ferden med Hurtigruten:

 
I tillegg kjøpte jeg Hurtigrutens flotte kart-bok - slik at de ble lett å følge ferden døgnet rundt. 
Og går det an å oppleve noe på "landjorda" mens man reiser med Hurtigruten? - Akkurat det "bekymret" meg litt før turen - jeg er vant til en del aktivitet, gåing og jogging hver dag, og var innstilt på at det fikk jeg gi avkall på de ni dagene turen skulle vare. Men her ble jeg sannelig overrasket: På et av dekkene hadde jeg en "turløype" som innbrakte både flott utsikt og noen kilometer hver dag - i tillegg var det turer i land omtrent hver dag - her ble det litt jogging og litt farting hit og dit for å fotografere. Og sannelig ble ikke distansen litt over en mil hver dag - her er statistikken fra Fitbit:
Selve reisen og beretninger om steder og hendelser er plassert i "Året-Rundt"-bloggen min. Men her er et Flickr-album med samling av bildene mine fra turen - albumet er på fem sider og har 450 bilder:

Tanker om bok - Trude Teige: En hjelpende hånd

$
0
0
Trude Teige skriver spennende kriminal-romaner med søkelyset på viktige temaer - og gjennomgangs-figuren,  journalist Kajsa Coren, vet å bruke sin stilling i kampen for de svake i samfunnet.

Tittel: En hjelpende hånd
Forfatter: Trude Teige
Produsert av: LBF
Målform: Bokmål
Serier: Kajsa Coren-bøkene
Spilletid: 7:49:16
Først utgitt: 20.10.2010
ISBN CD: 9788242149152
Lest av: Nina Woxholtt
Jeg brukte lydboken - fint innlest av Nina Woxholtt, og leste også noe i papirutgaven gitt ut på Aschehoug forlag 2010, 250 sider, ISBN13 9788203198137 

Trude Teige - foto fra Aschehougs side av Oda Berby

Om forfatteren:

Trude Teige ble jeg oppmerksom på gjennom TV2 og den utmerkede reporter-jobben hun gjorde der. Hun er godt skolert både som journalist og oversetter. Hun fikk faktisk Kringkastingsprisen i 2008.  Først på 2000-tallet begynte hun å skrive bøker  - det fanget ikke min interesse i starten – men da hun kom med sin første kriminalroman i 2009, Noen vet, ble jeg litt nysgjerrig på om hun kunne skrive romaner…..
Og per nå har hun skrevet disse bøkene
2002: Havet syng
2003: Matminne frå mors kjøkken
2004: Lene seg mot vinden her
2009: Noen vet, kriminalroman - TV-journalisten Kajsa Coren
2010: En hjelpende hånd, kriminalroman - TV-journalisten Kajsa Coren
2012: Svik, kriminalroman - TV-journalisten Kajsa Coren
2014: Jenta som sluttet å snakke, kriminalroman - TV-journalisten Kajsa Coren
2015: Mormor danset i regnet, roman
2017: Pasienten, kriminalroman - TV-journalisten Kajsa Coren

Mine tanker om En hjelpende hånd:

Det er en god stund siden denne er lest - jeg fant mine notater om den, og ser at her er det enda en roman som oppfyller mine kriterier på en god kriminalroman: den er spennende og den tar for seg viktige temaer - Det har blitt et varemerke for Trude Teige å skrive spennende kriminal-romaner med søkelyset på skjevheter i samfunnet - "talerøret" er journalisten Kajsa Coren  - hun er av den samfunnsengasjerte og sympatiske sorten som vet å bruke sin stilling i kampen for de svake i samfunnet. 
Kort skissering av handlingen: Denne gangen er TV-journalisten Kajsa Coren i gang med et helt privat opplegg på et sykehjem; hun skal lage dokumentar om sin egen mor som bor der. Tema eldreomsorg fokuseres fra starten her. Men selvsagt er det noe der på sykehjemmet i tillegg som fanger hennes oppmerksomhet: Det skjer uforklarlige dødsfall der, og det hevdes at det foregår mye feilmedisinering. En sykepleier hun har blitt kjent med uteblir også fra jobben sin  - og en gutt forsvinner i området. Politietterforsker Karsten Kjølås har saken, det vil si, etter hvert kobles flere saker sammen på en realistisk og interessant måte. Og Kajsa setter seg selv i en farlig situasjon når hun etter hvert begynner å koble løse ender sammen – dette blir mer og mer spennende.
Samtidig med ”saken” følger vi også hovedpersonene ”privat” – Det er den travle tobarns-moren Kajsa med ektemannen Aksel som er psykolog, og politietterforsker Karsten Kjølås som er venn av både Kajsa og Aksel …. Her tegner det til litt trekant og romanse…..
Et annet spennende innslag denne gangen er at vi underveis hele tiden ”hører stemmen til” en ukjent person som vi etter hvert skjønner står bak alt det onde som skjer – vi får det i form av en slags dagbok-notater. Gutten Martin i rullestol tilfører også et spennings-moment i boken. Han er observant og får med seg mye av det som skjer – men han kan bare bruke datamaskinen for å formidle ting - en god medhjelper blir han imidlertid for Kajsa – men selvsagt setter han seg selv i fare på grunn av observeringene sine. Også Kajsas egen sønn Anders forsvinner på en mystisk måte - så her kommer mye tett inn på Kajsas privatliv - og spenningen fortsetter gjennom hele romanen - og som sagt, i tillegg til "underholdnings-momentet" med spenning, greier Trude Teige å flette inn mange viktige samfunns-temaer – eldreomsorg er allerede nevnt, her er det også søkelys på arbeidstakeres travle hverdag på sykehjem, og på journalistens stadige etiske dilemmaer når man eksponerer saker og personer.
Alt i alt var dette en underholdende og tankevekkende kriminal-roman – skulle jeg sette fingeren på noe, måtte det være det som ble skrevet ETTER at saken kom til et klimaks og en løsning – det føltes litt unødvendig og et antiklimaks, her kunne det vært avsluttet på en mer elegant måte - men det var spenning gjennom hele boken, den var velskrevet og det var mye her som speilet virkeligheten - politiarbeid, og  journalistarbeid, pent og pyntelig "hånd i hånd" (bokstavelig talt) - realistiske skildringer av eldres opphold på sykehjem, karrierekvinne (Kajsa) og takling av krevende jobb, barn og hus og hjem og mann - og i tillegg til kriminalsaken, fikk vi også følge en romanse på gang - en "pen og pyntelig" krim som gir spenning nok, uten å være gruoppvekkende skremmende. Jeg liker Trude Teiges solide, nærmest klassiske kriminalromaner, som alltid i tillegg til spenningen og gåten, legger inn samfunns-aktuelle temaer.
Terningkast:5



Video - Trude Teige om boken:

Mine omtaler av noen av Trude Teiges bøker:

Tanker om bok - Aschehoug Forlag inviterer - Høstens bøker - Trondheim - Dokkhuset 15.10.2018

$
0
0
Noen av bøkene fra Høst 2018 Aschehoug
Høst i nabolaget og bokhøst hos Aschehoug - Foto:RandiAa©
15.oktober 2018 - det er høstens store begivenhet med Aschehougs Forlag - Anita og jeg er på boklansering igjen. Dette er fjerde høsten med Aschehoug. Vi ble ikke skuffet denne gangen heller - det bugnet av interessante utgivelser - og ikke nok med det - det bugnet av god mat og drikke i tillegg.
Katalogen var en flott bok i seg selv - den blir studert fra perm til perm - her er det noe for enhver smak - og ikke minst mange flotte gaveideer både for fødselsdagsgaver og julegaver:

Flott katalog på 100sider med fyldig tekst og innbydende bok-bilder
Kjersti Myre og Vegard Bye fra forlaget introduserte bøker og også de forfatterne som var til stede.
Vi begynte med å se på barnebøker og ungdomsbøker - så fulgte det mange andre interessante kategorier - dokumentar, politikk, helse, strikking, romaner for voksne  - kunnskapsbøker og humor-bøker, krimromaner og krigsbøker - Noen av bøkene har jeg allerede lest - men mange flere ønsker jeg å lese.
Her er et lite utvalg og noen bildeglimt:

Lærerike barnebøker - Kjersti Myre og Vegard Bye - Foto:RandiAa©
Nina E. Grøntvedt forteller om sin nye serie for barn - Foto:RandiAa©
B for bestevenn - 3-6 år - Foto:RandiAa©
Compis - ungdomsbok av Hasse Hope - Foto:RandiAa©
Hasse Hope hadde en veldig inspirerende presentasjon av boken sin - Foto:RandiAa©
Politikk og helse, historie, sport og natur - og mye annet som de fleste liker å lese om:
Denne "hjerte-boken" vil jeg så absolutt lese - Foto:RandiAa©
Hareide med bok - mye oppmerksomhet i høst - Foto:RandiAa©
Norge under andre verdenskrig - alltid viktig tema
- Foto:RandiAa©
Reidar Müller har skrevet en spennende bok om skogen
- den fikk jeg med hjem - Foto:RandiAa©
Familien med populær TV-serie nå også i bok - Foto:RandiAa©
Nils Arne Eggen i egen bok i høst - Foto:RandiAa©
Eggen kom på banen - dvs scenen og laget en fin forestilling - Foto:RandiAa©
Eleanor Oliphant går det gode rykter om - den ble med hjem og skal snart leses- Foto:RandiAa©
Carson McCullers med fortellinger om kjærlighet, svik og lengsel - Foto:RandiAa©
Bjørnstads Nittitallet er allerede lest - Min omtale - Foto:RandiAa©
Spenning i høstmørket med Unni Lindell - Min omtale av den forrige - Foto:RandiAa©
Anders de la Motte har jeg lest en roman av - spennende - Foto:RandiAa©
Anders de la Motte leser fra siste boken sin - Foto:RandiAa©
Heim av Johan B. Mjønes - Foto:RandiAa©
Mjønes forteller om boken sin -
"Arv og odel, skyld og forsoning med livet som må gå videre" - Foto:RandiAa©
Leksikon om lys og mørke er jeg i gang med å lese - Foto:RandiAa©
Stranger forteller om boken sin - Jeg var også på Litteraturhuset og hørte om denne - Foto:RandiAa©

Noen flere bilder fra Høstens bøker i Flickr album

Aschehougs boklansering høsten 2015
Aschehougs boklansering høsten 2016
Aschehougs boklansering høsten 2017 
Aschehougs boklansering høsten 2018

Tanker om bok - Lars Lillo-Stenberg: Nini

$
0
0

Boken om Nini var jeg skeptisk til å lese i utgangspunktet - men jeg endret mening underveis og er glad for at jeg valgte å lese den.
Tittel: Nini
Forfatter: Lars Lillo-Stenberg
Forlag: Gyldendal - lesereksemplar
Utgivelsesår: 2018
376 sider. Bokmål
ISBN/EAN: 9788205505445
Jeg brukte også Lydfil fra LBF, utgitt juni 2018, spilletid 13t, ISBN:9788242168443, lest av forfatteren

Boken ble lest og lyttet i juli 2018 
Om boken på forlagets side 
Om Nini - Wikipedia
Lars Lillo-Stenberg på Kapittel 18 - Foto:RandiAa©

Mine tanker om boken Nini:

Boken om Nini var i utgangspunktet en bok jeg var usikker på om jeg ønsket å lese – jeg følte dette var altfor privat, og at jeg kanskje ikke hadde rett til å vite noe om hennes liv og hennes skjebne og hennes familie. Men på den annen side så var jeg veldig nysgjerrig på hvordan det gikk an å skrive en bok om ”dette" - og dessuten, når familien valgte å eksponere Nini på denne måten, så tenkte jeg at det også hadde sin grunn. Altså - starten på lesingen var preget av skepsis - men jeg måtte snart innrømme at dette var noe helt annet enn det jeg forventet. Jeg var glad for at jeg valgte å lese boken.
Etter ønske fra Ninis far, Thorvald Stoltenberg tar Ninis barndomsvenn fra Steiner-skolen, Lars Lillo-Stenberg,  på seg den vanskelige oppgaven å skrive en bok – eller et slags minneskrift om henne.
Skriveprosessen blir også på en måte ”etterforsknings-arbeid" for å finne ut hvorfor livet til Nini Stoltenberg ble forskjellig fra livet til de andre i familien – suksessfulle mennesker - en politikerfar Thorvald som ”hele Norge" kjente og respekterte - moren Karin genetiker, forsker og byråkrat - broren Jens statsminister og Nato-sjef, søsteren Camilla lege.

Lars Lillo-Stenberg går tilbake i tid og setter sammen et puslespill av minner fra ungdomstiden, han gjenskaper situasjoner og hendelser, begivenheter og ikke minst mennesker rundt Nini – i tillegg møter han og intervjuer mange viktige personer som har hatt en relasjon til Nini – Og man kan spørre seg om boken hans gir svar på hvem Nini egentlig var, og hvorfor det gikk den veien det gikk med henne? "Letingen" etter Nini blir samtidig en memorering av egen oppvekst og utvikling – uten at dette overskygger hovedhensikten med boken - å gi et bilde av Nini på godt og vondt.
Vi følger Lars Lillo-Stenbergs nådeløse og ærlige fortelling om Nini, vi følger letingen hans blant venner og slektninger for å finne ut hvordan denne spesielle, vakre, glade og intelligente jenta, den mest populære i venneflokken og med all verdens muligheter foran seg, kom så skjevt ut – bli heroinavhengig og dø bare 51 år gammel i 2014 av et hjerte som ikke tålte mer påkjenning. Det blir mange avsløringer om fester, skoledager, utageringer ... og til å begynne med må jeg ærlig innrømme at jeg spurte meg selv: "Hvor er foreldrene?""Hvor er kontrollen og ”tømmene"?"
Etter hvert forstod jeg mer og mer.  Hun fikk kjærlighet og omsorg i familien, spesielt fra faren, men fikk også viljen sin i det meste så det ut til – bortskjemt, vil mange si, oppdragerfilosofien som lå bak var vel kanskje dette å oppdra til å ta ansvar for seg selv, bli selvstendig – Nini ble vist tillit – i stedet for kontroll og grensesetting -  en oppdragermetode som passer for mange, men ikke for alle – det gikk bra for Jens og Camilla, men ikke for Nini.   Hun valgte sin vei selv. Beveggrunnene er litt uklare. Hun var uregjerlig.
Stenberg drar frem minner om Nini fra tiden på Steinerskolen og en idyllisk sommer på hytta til Stoltenberg hvor han får være blant de han beundret på den tiden – det var musikk og ungdommelig frihet, det var Leonard Cohen og det var ”dop".
Første del av boken skildrer det sorgløse, glade ungdomslivet – men så blir det mer og mer alvor etter hvert. Stenberg leter frem alt han kan huske, og jeg føler at han skriver enkelt, engasjerende og ærlig om ”slik var det"– når han har "brukt opp" alt han har av minner om og med Nini, begynner han runden til Ninis venner og familie - og det blir en interessant runde med ”intervjuer", samtaler og opptak - det imponerte meg hvor mange han fikk til en samtale med - slik kunne vi lære mer og mer om Nini fra ulike kilder - jeg skal ikke avsløre her hvem han snakket med eller hva de fortalte, men i tillegg til venner og bekjente kom både Thorvald, Jens og Camilla med sine bidrag – familien la ikke skjul på noe - selvransakende spør de seg selv hvorfor det gikk slik, og hva de kunne ha gjort annerledes for å forhindre det som skjedde.

Det kan ikke ha vært lett å balansere i skrivingen av en slik nærgående bok – forfatteren har sikkert stilt seg selv en del spørsmål på hvordan han ville boken skulle fremstå – for eksempel om vekten skulle være på en Nini som den glade, vakre og talentfulle jenta som falt så utenfor – eller om "tilfellet" Nini skulle brukes som et sosial-politisk middel innen rusomsorg og narkotikadebatt – altså en bok som gir rusproblemet et ansikt. Jeg fikk inntrykk av at dette ble en bok om en menneskelig skjebne, om en søkende person som ikke fant det hun var på leting etter, en person som var glad og lykkelig på utsiden, men som bar på noe helt annet på innsiden  - en bok om henne som av nesten uforklarlige grunner gikk seg fullstendig vill. 
Her er et intervju med Thorvald i 2013  (han døde i juli 2018) - vi hører han si at kanskje noe av årsaken ligger i at han ikke satte grenser - spol til tidspunkt 10.45 i intervjuet:
 
Jeg vil ikke referere særlig fra innholdet i boken – det må oppleves av de som velger å lese boken – men jeg fastslår at det var egentlig interessant å få innblikk i 1980-90 tallets ungdommers liv og levnet og miljø – ungdommer som skulle sies å vokse opp på byens "solside" (Nini vokste opp på Frogner). 
Fra side 375 i boken er det raust med flere sider private bilder - blant annet et fra sorgløs ungdomstid i Lille Frogner allé  - (jeg har ofte gått i strøket der, her fra en vandring med fokus på Lille Frogner gård):
Jeg konsentrerer meg mest om å formidle mine egne tanker og følelser rundt boken og ikke så mye detaljer fra innholdet  -  Man kan ”psykologisere" mye rundt det som hendte med Nini.  - "Gøyal jente" kunne mange tenke - men her var det mye annet under overflaten. Jeg  sitter igjen med følelsen: fikk jeg egentlig vite hvem Nini var? 
Selv om det er mange som har bidratt med sin lille ”pusle-bit” for å finne svar på hvem Nini egentlig var – så fremstår boken som en harmonisk enhet. Men likevel, jeg sitter vel igjen med flere spørsmål enn det jeg fikk svar på gjennom boken: Var hun den livsbejaende glade jenta hun viste verden?  Hva tenkte hun og følte hun selv?  Hvorfor gikk det som det gjorde?  Var det grenser som manglet? Eller ville hun uansett brutt de alle?  Var hun ”offer” for sin egen protestholdning? Var hun ute av stand til å sette grenser for seg selv?
Følte hun at hun ikke passet inn i sin «vellykkede» familie? Spilte hun ut en rolle som "The black sheep of the family"?
Boken fokuserer ganske mye på dette med manglende grensesetting,  samtidig kommer det frem at hun fikk mye omsorg, oppmerksomhet og kjærlighet i familien – da det stod på som verst med hennes rusmisbruk viste faren Thorvald at han ”orket og orket og orket”, men Karin, moren sa hun ikke orket mer. Om det kan være en ”trøst” til andre foreldre i samme situasjon, måtte det være at det ikke er noen forskjell på kong Salomo og Jørgen hattemaker - slikt kan ramme hvor som helst.

Boken om Nini opplevde jeg som ærlig, oppriktig og sannferdig – og over hode ikke spekulativ. Den begynte i en glad og sorgløs ungdomstid - men ble mer og mer alvorlig, tragisk og gripende etter hvert. Ninis liv og situasjon fremstod ganske fatal og uløselig – et positivt utkomme av boken om henne kan mange enes om slik  Jens uttrykker det  i sin siste samtale med Lillo - ".....en sterk stemme i narkotikapolitikken. Og så er jeg stolt av henne fordi hun har gitt denne familien vår en dimensjon. Hun har fortalt noe om Stoltenberg-familien som ingen andre kunne fortalt. Vi kunne lett fremstått som en mer vellykket og strømlinjeformet familie enn vi faktisk er.” (s.346) 
Det står respekt av den åpenhet familien viste - og viljen til selvransaking. Det står også respekt  av arbeidet Lars Lillo-Stenberg har lagt ned i boken om Nini
Mye forbauset meg, (f.eks at det gikk an å skrive så åpent og ærlig om dette – og ikke minst skrive så bra både språklig og komposisjonsmessig), noe sjokkerte meg (skal ikke røpe hva), alt engasjerte meg, og det meste rørte meg (f.eks den måten familien taklet det hele på - både i offentligheten, seg i mellom og i sin støtte til Nini)

Tillegg: boken om Nini presentert på Kapittel 18

Jeg fikk en ”utvidet opplevelse” av boken om Nini da jeg var til stede på et arrangement  ved Kapittel 18 Litteraturfestivalen i Stavanger 22.09.2018 – tema for årets festival var "Samhald"  - og det passet godt inn i forbindelsen med Ninis liv,  samhold i vennekretsen og ikke minst samhold i familien. De stod last og brast ved hennes side løpet ut. På Kapittel18 hørte jeg på den ”gode samtale" mellom forfatteren Lars Lillo-Stenberg og Brita Strand Rangnes - den ble introdusert av Camilla Stoltenberg  som tilkjennega familiens takknemlighet for at boken om Nini var blitt en realitet. De gode spørsmålene fra Brita Strand Rangnes fikk frem de gode svarene fra Lillo-Stenberg - det var interessant å høre han selv fortelle hvordan han hadde gått frem i arbeidet med boken, hvordan han til å begynne med var usikker på om det ville fungere at han skulle kunne gi et bilde av, eller det rette bildet av Nini – han fortalte om tankene som kom underveis og møtene han hadde med folk som han ”brukte” for å sette sammen et mest mulig helhetlig bilde av henne.
Her er noen bilder fra Kapittel 18:
Camilla Stoltenberg introduserer boken om Nini - Foto:RandiAa©
Camilla introduserer Lars Lillo-Stenberg og Brita Strand Rangnes
- Foto:RandiAa©
Den gode samtale om boken om Nini - Foto:RandiAa©
Lars Lillo-Stenberg leser fra boken - Foto:RandiAa©
Noen flere bilder fra Kapittel her.

Min konklusjon er at dette ble en meget lesverdig bok på alle måter – selv om den var både trist, sår, vond og tragisk.
Terningkast:5



 

Tanker om film - La den rette komme inn: filmatisering av John Ajvide Lindqvist sin roman av samme navn

$
0
0
En nifs vampyr-film med underliggende mening - den bygger på John Ajvide Lindqvist sin debut-roman - nå er han filmaktuell med Grensen
Jeg leste boken også - gitt ut på Damm forlag 2005, 521 sider ISBN13 9788204104960

Mine tanker om La den rette komme inn:

Fantasy filmer eller bøker har jeg aldri vært særlig interessert i, men jeg lot en gang (07.10.2010) denne filmen få en sjanse - boken også. Jeg lånte DVD på biblioteket - ble minnet om den nå, da forfatteren av boken (John Ajvide Lindqvist) var gjest hos Skavlan i kveld (03.11.2018). Dette var hans debut-roman - og nå er han aktuell med filmen Grensen
Kort om handlingen: Vi er i en forstad til Stockholm i året 1981 – en tenårings-gutt blir funnet drept med halsen overskåret, og blod borte fra kroppen – uhyggen sprer seg blant befolkningen, flere drap skjer -  men gutten Oskar blir tiltrukket av mysteriet – og blir blandet inn i dette. Oscar har sine problemer – han er ensom, han blir mobbet, foreldrene skilte seg – hevn blir også et tema i romanen.
Så flytter Eli inn som nabo, like gammel som Oskar - hun er også ensom - da er de to sammen  som støtter hverandre.
Jeg leste boken og så filmen fordi den ble anbefalt på en litterær lunch på mitt lokale bibliotek – jeg ble litt nysgjerrig på den.
Den hadde en trist, melankolsk stemning..det var det som gjorde den vakker synes jeg..rart egentlig med det vakre i dette groteske, og mobbingen og ensomheten og alt det vonde...så hadde den likevel en viss skjønnhet over seg; det må jeg vedgå.
Vemodig og vakker på mange måter, men jeg ble noe opphengt i at det var en vampyr med, (første gang jeg har lest om en)..og jeg fant ut at det ikke var helt min genre. Filmen så jeg etter boken for å se om det var noe jeg ikke hadde fått med meg, egentlig vakkert laget den også; men som sagt, det er en genre jeg ikke er helt bekvem med.
Jeg har full forståelse for at slike skumle, fantasi-vesener fascinerer mange. Og på en måte hadde nok denne romanen og filmen noe mer ved seg en ren vampyr-film, eller fantasy-film. Her var ensomhet i fokus - og to barn som søkte sammen og støttet hverandre mot kulde og en fiendtlig omverden.
Filmatiseringen var også effektfull med mørk vintertid og fallende snø og ikke minst gode skuespillere, så terningkast strekker seg mot 5


Her er en liten trailer fra filmen: 
John Ajvide Lindqvist talks about the film:

Tanker om bok - Jo Nesbø: Macbeth

$
0
0
Den "gamle" eller den "nye" Macbeth? - As You Like It.
Tittel: Macbeth
Forfatter: Jo Nesbø
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2018
Format: Innbundet
ISBN13: 9788203371509
Omtalt tid 1970-1979
Språk: Bokmål
Sider: 572
Jeg hadde papirutgaven fra Aschehoug forlag og lydfil fra LBF, ISBN:9788242166807 - Lest av Kai Remlov
lest og lyttet i april 2018


Bakgrunnen for Jo Nesbøs Macbeth:
Forlaget Hogarth stod bak ideen å innby kjente forfattere til å skrive en moderne utgave av en av Shakespeares kjente verker, (til Shakespeare-jubileum 2016 - 400 år siden han døde) og Jo Nesbø var en av de utvalgte. Hans oppgave ble Shakespeares Macbeth.

Her er oversikten fra Hogarth:

Mine tanker om Jo Nesbøs Macbeth:


Hvor mange ganger har jeg vel sagt at "dette er siste boken jeg leser av Jo Nesbø" - og så går jeg på den neste likevel! Uforklarlig. Jeg har jo forlengst konstatert at dette er for voldelig for meg. Nå har jeg vel lest alle bøkene hans etter hvert – og kunne ikke gå glipp av denne heller - jeg regnet med denne skulle være  bloddryppende - for det skal jo Macbeth være - så da så.
Først vil jeg skyte inn: Jeg mener det er helt nødvendig å ha godt kjennskap til Shakespeares Macbeth for å få det beste utbytte av Nesbøs Macbeth.
Handlingen i korthet - En korrupt politimann har vanstyrt byen og det er kriminalitet og kaos han etterlater seg når han dør. Så begynner en maktkamp om hvem som er best skikket til å få byen ”på rett kjøl” igjen. Macbeth og Duff er venner fordi de har vokst opp på samme barnehjem – nå skal de få skikk på byen som herjes av to narkotikabander som kjemper mot hverandre. Men Macbeth og Duff står ikke sammen i denne kampen, tvert imot – begge kjemper samtidig sin kamp for å bli den seirende politimesteren i byen – Macbeth har den slu og maktsyke Lady ved sin side – hun er rik kasinoeier i byen.  Og så er kampene i gang – slik som i Shakespeares Macbeth. (Innholds-resymé litt mer detaljert)
Man vil uvilkårlig sammenligne de to Macbeth-er, Shakespeares og Nesbøs. Jovisst er de ganske forskjellige, men de har noen ”evig” menneskelige likhetspunkter: Makthunger og makt som korrumperer. Om sted og tid er forskjellig – Skottland i middelalderen og en norsk industriby på 1970-tallet - så er de iboende menneskelige svakhetene de samme. Andre likhetspunkter er uhyggen,  og uværet, spådommene og ”heksene” - hallusinasjoner og skyldfølelse – og gjennomsyrende ondskap.
Likheter finner vi i en del av persongalleriet også – skjønt Nesbø har lagt til noen ekstra "statister" som sine spesielle.
Og som i originalens Macbeth har også Nesbø mye action (i meste laget), og et spennings-moment som er til stede fra begynnelse til slutt - det er suget etter makt og store ambisjoner som er drivkraften hos Nesbøs Macbeth karakterer, slik som i Shakespeares Macbeth.
Blant likhetspunktene mellom ”den ekte" og "den falske" Macbeth er også kjærlighets-historien, den mellom Macbeth og Lady (Macbeth) - og Ladys store påvirknings-kraft. (Shakespeares Lady) Når det gjelder lengden på verket, så er ikke den helt lik - 572 sider i Nesbøs verk og atskillig mindre i Shakespeares verk (Jeg har en utgave med 150 sider, en annen med notes på rundt 200sider).

I utgangs-punktet var jeg skeptisk til en slik ”respektløs” behandling av Shakespeare, men jeg  ser jo at dette er et interessant prosjekt. Jeg skjønner også at Nesbøs Macbeth vil ha mange nysgjerrige og  entusiastiske lesere. Men dette var ikke  en bok jeg nøt å lese.
Her var det mange navn og kaotiske tilstander og et forrykende tempo. Men at Nesbø har ordet i sin makt er det ingen tvil om. Og så er han i besittelse av en utrolig fantasievne.
Macbeth i moderne versjon - den måtte jo bare bli slik når Jo Nesbø er forfatteren. Begjæret etter makt er et altoverskyggende tema i begge Macbeth-er, og i kjølvannet av maktkampen kommer også ondskapen tydelig frem som et tema - Men det ble vel mye blodig maktkamp og menneskets mørke sider her for meg. 

Nesbø synes å ha en fascinasjon for antihelter – og får mange med seg på den fascinasjonen. Han får også tydelig frem Macbeth som den noe veike og ”frafalne” og Lady som den sterke som pusher han (for å egge Macbeth til å drepe Duncan sier hun for eksempel at når et løfte er gitt ville hun heller rive sin baby fra brystet og knuse hodet i veggen, enn å bryte løftet som er gitt)
Tydelig kommer det også frem at råttenskap er noe som eksisterer til alle tider hos de som innehar makt, eller streber etter makt.
Oppsummering av noe av det jeg fant positivt ved Nesbøs Macbeth:
Alle karakterene fra ”originalen” er der - Alle hendelsene er der - Alle drømmene, spådommene og marerittene -  Man opplever virkelig Macbeth, men på en ny måte - Det var en bisarr måte å repetere Shakespeares Macbeth på - Man vet hva som skal skje. Og det er spennende å ha forventninger til det som kommer - Macbeths maktkamp mot ytre fiender og indre demoner er godt skildret.
Nytt i Nesbøs Macbeth er media og bruken av denne maktfaktoren – det glir godt inn i den ”nye” Macbeth.
Nesbø bør vel også berømmes for det grundige arbeidet som er nedlagt og all  research han har gjort rundt Shakespeares Macbeth.
På den negative siden må jeg trekke frem de ville og kaotiske tilstandene i Nesbøs Macbeth, vel var det kaotiske tilstander i Shakespeares Macbeth også., men hos Nesbø fremstår alt langt mer ustrukturert og overdrevent.
Jeg ville ha foretrukket en mer subtil ”parodi” på Macbeth – jeg likte bedre måten McEwan gjorde det med sin allegoriske Hamlet i Nøtteskall (Denne var imidlertid ikke del av Hogarths Shakespeare utfordring)
Jo Nesbøs Macbeth var et  inferno og et mareritt av en bok og jeg var lettet da den endelig var ferdig. (Men Nesbøs Macbeth kan godt anbefales som et interessant "prosjekt-arbeid")

Terningkast (under tvil):4
 

Intervju med Jo Nesbø om Macbeth-"oppgaven": 

Mine omtaler av andre Jo Nesbø-bøker:
Noen av Jo Nesbø-bøkene jeg har lest: 


Tanker om bok og teater - Jonas Hassen Khemiri: Alt jeg ikke husker

$
0
0
Det er alltid spennende med "nyoppdagede" forfattere - her rakk jeg akkurat å lytte ferdig romanen Alt jeg ikke husker før jeg fikk anledning til å se en teater-oppsetting av denne. Både bok og teater er ganske modernistiske i form. 
Tittel: Alt jeg ikke husker
Forfatter: Jonas Hassen Khemiri
Innleser: Lasse Vermeli
Oversetter: Andreas E. Østby
Produsert av: LBF
Utgitt: 2016
Målform: Bokmål
Original tittel: Allt jag inte minns
Spilletid: 7:07:30
ISBN CD: 9788242172037
Jeg brukte lydboken, lånt på biblioteket. Papirutgaven er utgitt på Gyldendal Forlag, 336 sider, ISBN: 9788205488212
Jonas Hassen Khemiri - Foto: Martin Stenmark fra forlagets side

Om forfatteren:

Med debutromanen Et øye rødt i 2003 gjorde Jonas Hassen Khemiri (f.1978) seg straks bemerket i Sverige – dette var et viktig tilskudd til samtidslitteraturen – språket hadde ”en ny giv” med en blanding av svensk og en karakteristisk innvandrer sjargong. Nå har han med flere romaner, teaterstykker og essay og priser etablert seg blant Sveriges forfatter-elite. Svensk statsborger – moren svensk og faren tunisisk. Arbeidene hans er allerede oversatt til 25 språk – og skuespillene hans er satt opp i mange land – Nå også på Trøndelag Teater. I norge er disse bøkene hans gitt ut:Et øye rødt (2005), Montecore, En unik tiger (2007), Jeg ringer mine brødre (2013), Alt jeg ikke husker (2016) den kom ut i Sverige i 2015, Pappaklausulen (2018)
Mer om forfatteren i Wikipedia, på hans web-site, NRK-intervju.
Jonas H. Khemiri forteller om oppvekst, bøker og lesing:

Mine tanker om Alt jeg ikke husker - roman og teater:

Den godeste Anita hadde invitert meg med til Trøndelag teater, og det var jeg glad for – det er alltid interessant å diskutere bok, teater film med henne – man får litt utvidet horisont på egne oppfatninger da..
Og jeg rakk akkurat  å lytte ut boken Alt jeg ikke husker før jeg møtte Anita på teateret hvor stykket hadde generalprøve på den lille intime Studioscenen. Nå var jeg veldig spent på å se hvordan scene-versjon var i forhold til boken. Og i etterkant - et kort svar på det: teaterstykket gjorde boken mer tilgjengelig og interessant for meg – Her skal jeg prøve å si litt om boken og dra inn noen sideblikk på teaterstykket.

Bla i programmet
Det var i grunnen rart å oppleve at teaterstykket fulgte boken så nøye - og her var det minimalt med kulisser - egentlig ingen - men "tavle" og kritt var det og en god del annet effektfullt - Jeg likte de minimalistiske effektene på scenen – de fokuserte umiddelbart på det som var poenget.
Man kan sitte igjen med mange spørsmål etter stykket - i forhold til bok synes jeg det var en bra oppsetting. Jeg fikk faktisk mer ut av boken ved å se teater-versjonen - det ble klargjort så greit i begynnelsen hvem er hvem etc. (I boken/lydboken er det noe forvirrende hvem som snakker - det var klarere i teaterstykket).
Både romanen og teaterversjonen bringer tydelig frem at vi husker selektivt og at i noen tilfeller kan det beskytte oss selv.
Vi ser også at minnene kan gi et usikkert bilde. De som søker etter hvem Samuel er/var søker like mye etter sin egen identitet – en slags generell eksistensialisme.
Samuels mormor som glir inn i demensens tåke ble for meg en metaforisk påminnelse om at kanskje ingen sitter med de eksakte eller ”riktige” erindringer om andre mennesker – eller knapt nok egen identitet – hele romanen stod for meg som et sentralt eksistensielt spørsmål: Hvem er jeg? – Om det hjelper å helle et glass vann over seg, for å hjelpe på erindringen, slik Samuel ber Laide gjøre for å huske han – så ville det være en enkel måte å løse et problem på. 
Litt om handlingen:– ganske kaotisk – men etter hvert forstår man mer og mer hva dette dreier seg om: I ”skyggen” av det hele – litt anonym egentlig, det var han både i boken og i teater-oppsettingen – står forfatteren som har tatt på seg oppgaven å finne ut hva som egentlig skjedde med denne Samuel. En ung mann som dør i en bilulykke – i kretsen rundt han er det familie og venner som er bidragsytere med sin fortelling, eller erindring om Samuel.  Gjennom erindringer manes Samuel frem og samtidig trer de andre karakterene tydeligere frem. De er ulike typer – det eneste de har felles er at de kjenner Samuel – de mest sentrale er disse: Pantheren er den kunstneriske utagerende venninnen, Laide har vært kjæresten hans, tolk og samfunnsengasjert, vennen Vandad, brautende, kraftig og ikke helt "stueren".
Selvbilde og identitet skapes i samspillet mellom egen oppfatning og andres oppfatning – denne ”selv-andre” persepsjonen kunne vi følge i ”innsirklingen” av Samuel  – og Samuel på sin side lagrer alt i ”Erfaringsbanken” sin når han nysgjerrig og vitebegjærlig snakker med folk. Sentralt i handlingen står kjærligheten – til hverandre, til venner, til bestemor -  Også et annet mer negativt element er stadig i sentrum – penger, hva ting koster, hva man må betale, hvem som skal betale osv. Men det altoverskyggende er vel identitets-søken – representert ved spørsmålet Hvem var Samuel? – og feiler identitets-søkenen kan det få fatale konsekvenser, for eksempel selvmord. Svaret på hvem Samuel var er kanskje ikke gitt ved bokens slutt – men noe nærmere svaret er vi kanskje – Samuel fremstår ikke som en og samme person for hver enkelt av de som beskriver han – og slik er det bare – vi har alle vår oppfatning av verden rundt oss, og menneskene vi omgås. I "jakten" på å beskrive Samuel,  blir det også en slags rivalisering – hvem har det ”rette” bilde av Samuel, hvem kjente han best?
I tillegg til alt rundt spørsmålet om hvem Samuel var, har vi også problematikken rundt papirløse innvandrere – Laide hjelper noen med husrom i huset til Samuels mormor når hun flytter på hjem – og her tårner problemene seg da det blir brann i huset.
Romanen så vel som teater-versjonen gir inntrykk av moderne mennesker  -  både gjennom språket og de flyktige møteplassene og samtale-temaene. Og ikke minst scene-effektene og kostymene. – Dramatisering ved Kristofer Blindheim Grønskag, og regien til Maren E. Bjørseth, samt scene-effekter og kostymer av Katrin Bombe gikk rett inn i de bildene jeg selv hadde skapt meg gjennom romanen -
Studioscenen på Trøndelag Teater var perfekt for denne oppsettingen – her sitter vi i ring rundt skuespillerne og blir trukket ned mot scenegulvet og publikum blir nesten en del av oppsettingen – veldig nært, nesten litt skremmende hvis man er litt reservert av seg….
I både romanen og teaterstykket kommer menneskelige relasjoner som vennskap, kjærlighet, sjalusi tydelig frem, også skyld blir etter hvert et tema – når Samuel dør, er det mange som spør seg selv om de har skyld i det…. – og den anonyme forfatteren (svensk-tunisisk som Khemiri selv – så Khemiri er nok med i sin egen roman – og gjennom skriveprosessen, definerer han  uvilkårlig seg selv etter hvert)  blir kanskje også litt mer ”kjent med seg selv” underveis – han fletter inn noen av sine egne opplevelser, tap  og sorg som han har følt – det kom vagt frem i teaterstykket, mulig  jeg forventet litt mer tydelighet her. 
Samuels mange sider trer ganske tydelig frem etter hvert – spesielt hans ambivalente forhold til både Laide og Vandad, og hans omsorgsfulle forhold til mormoren. Samuels tap fokuseres både i roman og drama-oppsetting, han mister både Laide og Vandad – og også bestemoren som blir mer og mer dement.
I teaterstykket synes jeg effekten var veldig god med ”ringen sluttet” – Samuel ”kritter” opp sin egen person som død – både i begynnelsen og slutten av stykket:
Scenisk effekt fra Alt jeg ikke husker
Og hvorfor døde han? Var det ulykke eller selvvalgt? Jeg har min formening om det – jeg har også en formening om hvorfor forholdet til Laide skar seg og om  vennskapet mellom han og Vandad, som kanskje var noe mer enn vennskap – og det passet kanskje ikke inn i selvbildet…… (vel, mine tanker dette… - identitet er ikke alltid like lett å finne, eller å godta ) - Hva jeg bygger antagelsen på? Kanskje noe som mormoren sier, hun som glir inn i demensen – hun er den eneste som på slutten sier at Samuel hele tiden hadde snakket om Vandad, og at navnet var sagt på en slik  måte at hun forstod at Vandad hadde vært noe annet enn bare en venn…..)
 

Som romanen var kaotisk og springende, slik var det med teaterstykket også – det vekslet mellom nåtid og fortid, og raskt vekslet det mellom personene som snakket også – ikke alltid lett å få den fulle oversikten, man måtte tenke raskt, både under lesing og under teater-oppsettingen.
Et annet poeng som kanskje kom bedre frem i boken enn i teaterstykket var at de fleste karakterene hadde en minoritetsbakgrunn – og at det derfor var spesielt viktig å finne sin  identitet – og om teater-oppsetningen fulgte romanen ganske nøye, så vil jeg nok i tillegg si at de utfylte hverandre på en fin måte. Både roman og teater-versjon anbefales - det er alltid interessant når man må tenke og gruble litt i etterkant - og her legges ikke alt rett opp i dagen for leseren eller teater-publikum.
Terningkast:4


 

Tanker om bok - Sabahattin Ali: Madonna i pels

$
0
0
”Bare en liten, vakker kjærlighets-historie” – ble til noe mye større og viktigere.

Tittel: Madonna i pels
Forfatter: Sabahattin Ali
Oversetter: Alf Storrud
Original tittel: Kürk Mantolu Madonna
Forlag: Aschehoug
Antall sider: 224
Utgitt: 2018-11-07
ISBN: 9788203373299
Jeg hadde bok fra forlaget og lydfil fra LBF, ISBN Lydfil: 9788242167163, vakkert innlest av Haakon Strøm - Lest og lyttet: Mai 2018

Om forfatteren:

Sabahattin Ali var født i 1907 i den tyrkiske byen Eğridere (i dag heter byen Ardino, sør i Bulgaria) og døde under tragiske omstendigheter i 1948. Han ble trolig ryddet av veien av en statlig agent i 1948 da han flyktet – han var en politisk dissident og hadde vært fengslet i 1933 og 1941 for å ha uttrykt sine meninger. Han var medeier i en politisk-satirisk avis, Marco Pasha, som absolutt ikke falt i smak hos myndighetene. Han søkte mot et liv i frihet da han ble innhentet av en nasjonalist og myrdet.
Sabahattin Ali - foto fra Aschehougs side
Mer om forfatteren: WikipediaLeksikonHva datteren sier

Mine tanker om Madonna i pels:

”Bare en liten, vakker kjærlighets-historie” – ble til noe mye større og viktigere. Madonna i pels har våknet til live igjen, gjenoppdaget, og sett på med nye øyne – den ble en bestseller etter 75 års ”stillhet” - et symbol på opposisjon i dagens Tyrkia. Man merker umiddelbart at det ligger noe annet og mer i denne romanen enn en vakker kjærlighets-historie. Den ble utgitt i Istanbul i 1943 – Sabahattin Ali (1907-1948) er en ny forfatter for meg.  Alf Storrud står for en god oversettelse og innleser av lydboken er Haakon Strøm, stemmen hans passer perfekt til historien. 
Dette ble et overraskende møte med en ukjent forfatter og en utrolig fin historie. Selv om handlingen foregår hovedsakelig med et tilbakeblikk på en gripende historie fra 1920-tallets Berlin, føler man at historien er tidløs. Man kan ikke annet en gripes av historien til Raif og hans store kjærlighet – en ensom og drømmende mann som ikke helt passet inn i det livet som bød seg for han. 
Historien begynner på 1930-tallet i Ankara, den tyrkiske republikkens nye hovedstad. Det er vanskelige tider og fortelleren får tilfeldigvis en fast kontorist-jobb – og kommer slik i kontakt med Raif Efendi som er syk og ser ut til å leve et gledesløst liv. Raif jobber som oversetter og mens han er syk og jobber hjemmefra kommer "fortelleren" hjem til han med oppgavene.
De blir venner – og fortelleren ser at Raif møter hverken kjærlighet eller noe annet fra sin familie, jo, forresten – forakt viser de han.
Raif har gjemt på en notisbok  – fortelleren blir bedt om å ta den, og tilintetgjøre den – men han leser den i stedet – og så rulles Raifs liv opp – en utrolig historie. Man blir både fascinert og rørt av denne historien – vakker og tragisk på samme tid. (Mer detaljert om romanens handling hos Rose-Marie)

I Raifs notisbok rulles en utrolig historie opp. Den starter da Raif ble sendt til Berlin av sin far for å studere såpe-fremstilling – men han er mer opptatt av å lese, og vandre omkring i gatene – på en kunstutstilling blir han helt betatt av portrettet av ”Madonna i pels” – og han gir seg ikke før han treffer modellen bak kunstverket – og modellen er synonymt med kunstneren – en meget spesiell kvinne – Maria Puders  -  (Historien med Maria i Berlin skal delvis være selvopplevd av forfatteren)
Dette møte blir et skjebne-møte for Raif og skulle få avgjørende betydning for resten av hans liv. Maria er to år eldre enn Raif og i løpet av de månedene de er sammen i Berlin, er hun nokså ambivalent i sitt forhold til han – Raif må dra tilbake til Tyrkia, og her begynner tragedien for han. Etter farens død arbeider han på deres olivenlund, og håper på å bringe Maria til sitt hjemland.
Her skriver altså Ali dristig om en sterk kvinne og en følsom, feminin mann – et tydelig brudd på ”vedtatte” kjønnsroller.
Det essensielle i dagens Tyrkia er kjønnsroller og likestilling eller mangel på likestilling - er det noe rart at den sterke, uavhengige, tysk-jødiske kvinnen Maria Puder i Sabahattin Alis roman ble et symbol i tiden….
Raif var ikke en representant for den maskuline, dominerende mannen – som barn var han den følsomme, forsiktige, sårbare gutten som ble mobbet, og hører av foreldrene at han burde vært født som jente.
Maria er symbolet på frihet og uavhengighet, hun sier hun kan elske en mann som kan elske henne ubetinget, uten å kreve noe av henne, uten å kontrollere henne, en hun kan være likeverdig med.
Jeg har hørt at denne romanen også var populær ”bak jernteppet” under den kalde krigen – før den nå har blitt populær igjen i dagens Tyrkia.
Sabahattin Ali bodde i Tyskland fra 1928 til 1930. Og kjærlighetshistorien hans er satt til 1920-tallets Berlin – historien om den 24 år gamle Raif og hans møte med kjærligheten og veien ut av ensomheten har et magisk skjær over seg.
Det er ikke vanskelig å forstå at den ble en roman som tyrkere tar til sitt hjerte – en vakker kjærlighets-historie med politiske undertoner og symbolikk -  til motvekt mot manglende menneskerettigheter, mangel på ytringsfrihet og demokrati.
Les den og bli berørt – det er langt mer i denne korte romanen enn jeg greier å formidle her – det er en av disse stille, ”langsomme”, sensuelle romanene som man ikke glemmer så lett…..jeg vil kalle den en kunstnerisk opplevelse.

Terningkast: 5

Om boken (English): 

Tanker om bok - Zeshan Shaker: Tante Ulrikkes vei

$
0
0
Den er morsom, den er alvorlig, den er moderne, den er viktig, den sier noe om oppvekst og muligheter og samfunnet vårt og den er velkomponert.
Tittel:Tante Ulrikkes vei
Forfatter: Zeshan Shakar
Utgivelsesår: 2017
Forlag: Gyldendal
432 sider. Bokmål. ISBN/EAN: 9788205509269
Jeg hadde bok fra forlaget og lydfil fra LBF.Spilletid:10:38:26, ISBN Lydfil:9788242166241 - Lest og lyttet i januar 2018

Zeshan Shaker - september 2018 - Foto:RandiAa©
Om forfatteren:Wikipedia - Intervju Universitas

Mine tanker om Tante Ulrikkes vei:

Man snubler over godbiter i litteraturen litt tilfeldig av og til. Denne var en slik ”snuble-bok” – og den viste seg å være litt av et funn. Zeshan Shakar (f.1982) debuterer med denne og han har ”inside” kunnskap om det han skriver om. Han har selv vokst opp i Tante Ulrikkes vei, og han er norsk-pakistaner.
Shakars roman havnet på vår kortliste for Bokbloggerprisen 2017 – og sannelig endte den opp med å ta prisen også – den ble offentliggjort på Litteratur-festivalen Kapittel 18 i Stavanger, september 2018. (Omtale kommer)

Kort om innholdet: Vi er i nåtid og på Stovner bydel i Oslo  - (Info:Bydelene med størst andel innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre er Stovner, Søndre Nordstrand, Alna og Grorud – her er andelen mer enn 50 prosent)– der vi følger to gutter som vokser opp i Tante Ulrikkes vei. Begge med innvandrerbakgrunn – begge med livet og mulighetene foran seg.
En forsker i NOVA skal finne ut mer om forholdene for ungdom som vokser opp i Grorud distrikt i Oslo – de to ungdommene vi hører om hos Shakar er han som kaller seg Mo (og unngår å bruke sitt egentlig navn Muhammed), han er streber og gjør det bra på skolen og har fremtidsutsiktene klare, den andre er Jamal som har mye å ta seg av hjemme og han føler seg som ganske mislykket – med god grunn.
Vi får et godt innblikk i disse to guttenes hverdag, håp og bestrebelser. Livet arter seg litt forskjellig for dem. 

Lydboken ga et ekstra tilskudd fordi vi hører stemmene til disse guttene, dialekten deres og det føles veldig autentisk.
Dette er historien til Mo og Jamal, (og samtidig mange likesinnede) - begge født i Norge, men med innvandrer-bakgrunn – de vokser opp i mylderet i en norsk drabantby, nærmere bestemt Stovner, i en blokk i Tante Ulrikkes vei.

Her på kartet, blokkene til venstre - veien på høyre bilde:
Tante Ulrikkes vei er romanen som gir oss "inside" kunnskap om ungdommer med innvandrerbakgrunn som vokser opp i drabantbyen. Jeg fant romanen både opplysende og nyttig – å komme innpå mennesker, tankegang og følelser på denne måten fremmer forståelse, og utsikter til bedre integrering og dermed et bedre samfunn – tror jeg da.
I løpet av en fem-års-periode fra 2001 til 2006 gir Mo og Jamal oss innblikk i livene sine – Mo gjennom svar-mailer i korrekt norsk språkdrakt og Jamal i muntlige tilbakemeldinger i form av lydfiler på et ganske særegent kebab-språk, (det kommer glimrende frem i lyd-utgaven av boken) – disse to representantene for ungdom i Groruddalen blir gjennom Shakars roman høyst levende personer for oss. Begge guttene strever med sin ”annerledeshet”og følelsen av å være litt på sidelinjen i det ”norske” samfunnet – dette takler de på ulike måter – Mo med sine ressurser, og foreldre med ambisjoner på hans vegne, er skoleflink og får stipend og evner å klatre på samfunns-stigen til høyere utdannelse og muligheter til god jobb og veletablert liv.  Jamal bor med alenemoren sin og småsøsken han må ta seg av, han har problemer hjemme og må hjelpe til å forsørge familien, han må ta seg strøjobber og slutter skolen. Uansett ”vellykkethet” hos den ene, så har begge (og sikkert alle i samme situasjon) den belastningen som ofte følger med når man faller mellom to kulturer – ”hjemme-kulturen” og "samfunns-kulturen". (Mer om innholds-forløpet i boken i Rose-Marie sin blogg)
Det er flere satire-komiske elementer i romanen, blant annet den om "Grorud-lampen" - en kunstnerisk gave til 1mill kroner som skal lyse og gi Groruddalen en mer positivt status - (den sluttet ganske raskt å lyse, for å spare penger på strøm-budsjettet (?)) - Ganske vittig hvordan denne ”floppen” blir et symbol på tiltak som ikke fungerer…..
Forfatteren Zeshan Shakar har vel greid å gjøre litt mer for Groruddalen enn denne lampen greide. Han har vist et nyansert bilde av stedet, miljøet og menneskene som bor der – til motvekt til det ensidige negative bildet vi i flere år har fått gjennom media.

Samtidig med begivenhetene i lokal-miljøet, makter Shaker å gi bilder fra verden utenfor med islamittisk terror og andre kaotiske hendelser – og med søkelys på medias dekning av det som skjer. Mo føler seg ille berørt av dette – at muslimer skjæres over en kam, spesielt topper det seg når han  kommer hjem etter en reise med kjæresten, og på grunn av sin minoritetsbakgrunn blir stoppet i passkontrollen og behandlet som en ”ikke-norsk” person – hans annerledeshet stigmatiserer. Utenforskap og fremmedgjøring gjelder også for Mo, hans vellykkethet til tross.
Forfatteren kjenner godt det han skriver om, han skildrer vel samtidig sin egen ungdomstid og oppvekst på Stovner. Dette er viktig samtids-litteratur – om ungdom som bør bli en del av vårt samfunn, av dagens Norge – og helst ikke forbli en subkultur, stående på det nederste trinnet på en klassedelt ”samfunns-stige” - en slik "samfunns-stige" hører ikke hjemme i et Norge på 2000-tallet.
Elisabeth intervjuer Shakar i forbindelse med Bokbloggerprisen  - Foto:RandiAa©
Zeshan Shakar leser  litt fra boken:
Konklusjon:
Romanen Tante Ulrikkes vei er morsom, den er moderne, den er alvorlig, den er viktig, den sier noe om oppvekst og muligheter og samfunnet vårt og den er velkomponert. Anbefales på det varmeste.
Terningkast:5


Bokbloggertreff - 21-24 september 2018 - Bokbloggerprisen for 2017

$
0
0
Noen av de nominerte til Bokbloggerprisen - Foto:RandiAa©
Årets Bokbloggertreff og Bokblogger-pris-utdeling var for første gang lagt til Stavanger - i kombinasjon med
årets Litteraturfestival - Kapittel 18 i Stavanger som for mitt vedkommende varte i tre dager - 21.- 23.september
"Samhald" var mottoet i år - godt valgt motto som gir positive assosiasjoner - og idéen med å kombinere Bokbloggertreff og Litteraturfestival resulterte i et vellykket Stavanger-opphold, været til tross. Som bokbloggere fikk vi fri adgang til alle arrangementer vi måtte ønske eller rakk over. (Mer om dette i en annen blogg-post)
Fredag 21. september ankom Anita og jeg med et grytidlig fly fra Trondheim - værmeldingene var litt skremmende, men det fortrengte vi - her var det snakk om litteraturfestival, bøker, forfattere og Bokbloggerprisen - så å trosse storm og regn var det minste vi kunne gjøre for å oppleve noen interessante bok-dager.
Etter litt samling på Sølvberget og kontakt med diverse bokvenner som allerede hadde kommet, litt forfriskninger i kafeen og der stod jeg og tok imot den lokale vertinnen ved inngangen til Sølvberget - Marianne.
Her er noen bilder fra Bokbloggertreffet - før prisutdelingen:
Vårt møte-rom på Sølvberget under Kapittel 18 - Foto:RandiAa©
Flott utsikt fra "rommet vårt" til tross for gråværet - Foto:RandiAa©
Her fra Bokbloggertreffet før Bokbloggerprisen deles ut:
Bokbloggerne diskuterer og planlegger - Foto:RandiAa© 
Bokbloggertreff - Foto:RandiAa©
Tine og Anita kontrollerer Kapittel 18 armbåndene - Foto:RandiAa©
Elida og Silje bokprater - Foto:RandiAa©
Vi var også noen turer ut på byen for å spise og drikke:
Ostehuset hadde de veldig god Potet- og purreløksuppe - Med røkte mandler og potetchips - iPhone-foto:RandiAa©
Vi hadde også en hyggelig samling i eget rom på California Republic Restaurant. Og utenfor ble vi møtt av "Torgkona" - den trodde jeg bare Trondheim hadde enerett på - Men den hadde faktisk Tone Thiis Schjetne laget for Stavanger, før det kom en i Trondheim:
Torgkona eller her: Go'dagen - Foto:RandiAa©
Det var en våt og kald dag i Stavanger, så inne på California Republic tente de opp på peisen for oss, før mat og drikke kom på bordet:
Litt varme var nødvendig - iPhone-foto:RandiAa©
Hmm - trodde jeg hadde bestilt noe annet jeg - 
men den søtpotet-chipsen var jo god - iPhone-foto:RandiAa©
Så var det dagen for Bokbloggerprisen - den for bok gitt ut i 2017 - gis ut i 2018:
Dette var kortlistene til Bokbloggerprisen 2017
Årets roman:
    Begynnelser av Carl Frode Tiller (Aschehoug)
    Berge av Jan Kjærstad (Aschehoug)
    Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar (Gyldendal)
    Tung tids tale av Olaug Nilssen (Samlaget)

Åpen klasse:
    Anorektisk av Ingeborg Senneset (Cappelen Damm)
    En sånn jente av Monica Flatabø ( Vigmostad Bjørke)
    Grensen av Erika Fatland (Kagge)


Og  vinner i Årets roman ble Zeshan Shakar og i Åpen klasse Erika Fatland med Grensen

De av forfatterne som hadde anledning til å være med under Bokblogger-prisen arrangementet var Zeahan Shakar, Olaug Nilssen, Ingeborg Senneset og Monica Flatabø.
Her er noen bilder fra det arrangementet:
Forfatterne: M.Flatabø, Z.Shakar, O.Nilssen, I.Senneset - Foto:RandiAa©
Silje i samtale med Ingeborg Senneset - Foto:RandiAa©
Silje i samtale med Monica Flatabø - Foto:RandiAa©
Elisabeth i samtale med Olaug Nilssen - Foto:RandiAa©
Elisabeth i samtale med Zeshan Shakar - Foto:RandiAa©
Min omtale av romanen som fikk Bokbloggerprisen: Tante Ulrikkes vei

Her er noen flere bilder fra dette og tidligere Bokblogger-arrangementer: 

Kapittel 18 - Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet - 19. - 23. september 2018 - Del II

$
0
0
Vi "går på" Kapittel 18 - Foto:RandiAa©
Så ble det en tur til Litteraturfestivalen i Stavanger, Kapittel 18 igjen da. Denne gangen spesielt fordi Bokbloggertreff og Bokbloggerpris-utdeling ble lagt til Stavanger, tidligere har Oslo alltid vært stedet - under Bokfestivalen der.
Men nå hadde vi fått Bokbloggerpris som egen programpost på Kapittel 18 - og i tillegg fikk vår lille gruppe fritt adgangs-tegn til alle arrangementer vi rakk å få med oss:

Registrert som presse på Kapittel 18 - Foto:RandiAa©
Anita og jeg reiste fra Trondheim og skulle være i tre dager. 21.-23.september
Hotellet ble også denne gang Best Western Havly og jeg har allerede booket rom der for Kapittel 19.

Her kommer noen små glimt fra noe av det jeg var med på under Kapittel 18:
Festival bokhandel utenfor Sølvberget - Foto:RandiAa©
Fredag 21. september ankom Anita og jeg med et grytidlig fly fra Trondheim - værmeldingene var litt skremmende, men det fortrengte vi - her var det snakk om litteraturfestival, bøker, forfattere og Bokbloggerprisen - så å trosse storm og regn var det minste vi kunne gjøre for å oppleve noen interessante bok-dager.
Etter litt samling på Sølvberget og kontakt med diverse bokvenner som allerede hadde kommet, litt forfriskninger i kafeen og der stod jeg og tok imot den lokale vertinnen ved inngangen til Sølvberget - Marianne.

Her er programmet for fredag 21. september.
Min første post på programmet var klokken 12 på Møteplassen - Åslaug og jeg benket oss langt fremme og både hørte og så godt - vi overvar en både munter og interessant samtale mellom den finlandssvenske forfatteren  Kjell Westö i samtale med Alf van der Hagen:

Full sal for å høre på Kjell Westö og Alf van der Hagen
 - Foto:RandiAa©
 Alf van der Hagen i samtale med Kjell Westö - Foto:RandiAa©
Senere på fredagen var jeg på Mor om natten-arrangementet. Det vil si Niels Fredrik Dahl som snakket om sin ganske selvbiografiske roman - i samtale med Rune Christiansen. Og denne har jeg gitt en spesiell omtale her
Niels Fredrik Dahl i samtale med Rune Christiansen
  - Foto:RandiAa©
Lørdag 22.september ser programmet slik ut. Og da fikk jeg med meg blant annet disse arrangementene spredd utover dagen: Frå Stovner til Bryne. Lars Lillo Stenberg om Nini. Bokbloggerprisen. Steffen Kverneland: En frivillig død. Nini av Lars Lillo Stenberg har jeg omtalt spesielt her.
Lars Lillo Stenberg, Brita Strand Rangnes og Camilla Stoltenberg - Kapittel 18 - Foto:RandiAa©
Det ble også tid til noen turer på by'n og besøk på Bøker og Børst - og på den hyggelige Backstage caféen på Sølvberget:

Backstage caféen - Sølvberget - Foto:RandiAa©
På Backstage caféen møtte jeg også disse kreative Performance kunstnerne - (Liv Reidun Brakstad):
Performance kunstnere på Backstage caféen - Sølvberget - Foto:RandiAa©
Steffen Kverneland fikk jeg også en prat med på Backstage caféen - hyggelig forfatter og "kunstner":
Steffen Kverneland på Backstage caféen - Sølvberget - Foto:RandiAa©
Tid for en rask runde i byen før neste programpost:
Skagen gaten - Foto:RandiAa©
Vandre under Valberg-tårnett - Foto:RandiAa©
Skagen gaten - Foto:RandiAa©
Ved Stavanger Domkirke - Foto:RandiAa©
Soltre på Domkirkeplassen - Kunstner: Arne Vinje Gunnerud - Foto:RandiAa©
Så var tiden inne for en samling for Bokblogger-gruppen før vi gikk til Bokbloggerpris-utdeling - (eget referat om dette):

Forfattere som var til stede ved Bokbloggerpris-arrangement: 
Z.Shakar, I.Sennesett, M.Flatabø, O.Nilssen - Foto:RandiAa©
På kvelden lørdag 22.september var jeg på arrangementet med Steffen Kverneland og Erle Marie Sørheim i samtale om En frivillig død. (Det har jeg en separat blogg-post om her)
Steffen Kverneland i samtale med Erle Marie Sørheim
 - Foto:RandiAa©
Dette var bare en ganske liten del av det som foregikk på Kapittel 18 - neste år, på et Kapittel 19, tror jeg vi skal få med oss noen flere dager. Her kommer flere bilder og referater fra Kapittel festivaler.
Mine referater fra tre av Kapittel-festivalene jeg har vært på:
Kapittel 10
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 10 -  Del I
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 10 -  Del II 
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 10 -  Del III
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 10 -  Del IV  
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 10 -  Del V  
Kapittel 11
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 11 Del I
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 11 -  Del II 
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 11 -  Del III
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 11 -  Del IV  
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 11 -  Del V  
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 11 -  Del VI
Kapittel 18
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 18 - Del I
  • Stavanger Litteratur-festival Kapittel 18 - Del II
 Mine foto-album Flickr fra Kapittel 10 og Kapittel 11 og Kapittel 18

Tanker om bok - Jonas Skogestad: Hjertet ditt - Magien i et hjerteslag og hvordan du tar vare på kroppens viktigste muskel

$
0
0
Vi har alle et hjerte, derfor er denne boken av allmenn interesse. Jeg hadde stor glede av å lese den. Den anbefales hjerteligst.
Bokens cover sier:

Tittel: Hjertet ditt- magien i et hjerteslag og hvordan du tar vare på kroppens viktigste muskel - Forfatter: Jonas Skogestad - Forlag: Kagge - ISBN:9788248922100 - Utgitt: 2018 - Innbundet - Antall sider: 203 - Jeg hadde lesereksemplar fra forlaget.
Jonas Skogestad - Forto fra Kagge Forlags side

Om forfatteren fra Kagge forlags side:

Jonas Skogestad er lege og hjerteforsker. Han har siden 2011 jobbet med forskning på hjerteceller og har lang erfaring med undervisning på Bjørknes Høyskole. Han vant Idéprisen 2017 for forskning på en ny medisin mot alvorlige hjerterytmeforstyrrelser.

Mine tanker om Hjertet ditt:

Denne boken hørte jeg om første gang på Kagge Forlag sitt høstmøte 2018. Kagge gir ut mange slike interessante fordypnings-bøker - lærerike og nyttige og informative. Bøker om helse, kropp og medisin er jeg spesielt interessert i (har noe innenfor dette i mine studier) - så her skjønte jeg med en gang, at dette var en bok jeg måtte lese.
Vel kjente jeg til en del av stoffet fra studie-kurser jeg hadde gått på - men det var lenge siden, så det var på tide med en oppfrisking og her var det også mye nytt - og ikke minst: alt var forklart på en lettfattelig og "ufarlig" måte. Med ufarlig mener jeg at man blir ikke skremt av å lese denne om den viktigste delen i kroppen vår som holder oss levende. Tvert imot, man blir mer bevisst og forstår mer om hjertet hopper en gang i blant og hva man bør gjøre hvis hjertet gir andre signaler som man bør være oppmerksom på - dessuten bevisstgjøres verdien av fysisk aktivitet, kosthold og annet nyttig for at hjerte-muskelen vår skal ha de beste betingelser og gi oss et (om ikke langt) så i hvert fall best mulig liv.
Av kapittelinnholdet ser man straks hvor mange interessante områder denne boken dekker - den er logisk oppbygd og har en del helt klare og enkle illustrasjoner slik som denne på side 20:


Litt om innholdet slik det står i bokens begynnelse:
Kapitlene er delt i tre hoveddeler. I Del 1 lærer vi om hjertets oppbygning og funksjoner gjennom sju kapitler - Denne delen er kalt "Når hjertet ditt fungerer". Det som slår en er hvor fantastisk alt er "konstruert", og hvor mye som er involvert og skal klaffe for at prosessen skal gå normalt - og det gjør den jo heldigvis som oftest. Interessant å vite at hjertets hvilepuls ser ut til å være noe avgjørende for livslengden - dess lavere dess bedre....
Litt nytt for meg var viktigheten av kalsium for hjertet - fire milliarder hjerteceller skal synkroniseres til å samhandle og her er det den lille sinusknuten som styrer det hele gjennom elektriske signaler og akkurat denne prosessen er avhengig av den rette mengden av mineralet kalsium - blir mengden kalsium i blodet for liten, slår ikke (eller pumper ikke) hjertet godt nok, er det for mye kalsium, "hopper hjertet i vei" - vi får hjerterytmeforstyrrelser. Det var litt om innholdet i Del 1.

I Del 2 - Hjertehelse - merket jeg meg spesielt ulike grunner til at hjertet ikke arbeider så godt som det burde - vi hører om "ytre"årsaker, dvs. hjerteinfarkt når årene, kransarteriene, som fører oksygen til hjertemuskelen går tett, vi hører om hjerterytmeforstyrrelser, ulike typer alt etter hvor de oppstår, i hovedkamre eller forkamrene - om hjertestans og behandling med elektrisk hjertestarter  - Hjerteflimmer - Den nye folkesykdommen? er et av kapitlene - og vi hører litt om trening i forbindelse med hjerteflimmer.
Jeg nevner noen tall oppgitt i en annen hjertebok jeg har lest at 300000 nordmenn behandles årlig for for hjerte- og kar-sykdommer på norske sykehus, og mer enn en million får utskrevet hjertemedisiner hvert år. I Norge innlegges 14000 personer årlig på grunn av hjerteinfarkt og omtrent like mange på grunn av atrieflimmer. Årlig begynner de elektriske signalene i hjertet hos 3000 nordmenn å fuske, slik at de må ha pacemaker og ca 10000 nordmenn lider av hjertesvikt. (Hentet fra Jørgen Gravning: Mitt fantastiske hjerte, side 42)
Hjertesvikt og medisiner er også viet oppmerksomhet i boken. Unge - hjertestans - og årsaker (s.120-123) ga god innsikt - her pekes det på at mange av disse tragiske tilfellene av brå hjertedød hos idrettsutøvere eller unge sannsynligvis er en følge av genetisk hjertelidelse. (Dessverre så oppdages ikke dette på et tidlig tidspunkt - men det er å håpe at videre forskning kan avverge katastrofer på dette området i fremtiden)

Siste del, Del 3, er også veldig viktig - god informasjon og mye nyttig lærdom som bygger på forskning når det gjelder å ta vare på hjertet ved  fornuftig kosthold og trening og vi er også innom bruk av rusmidler...til slutt har boken grundig henvisning til kilder s.186-202 - nyttig også med alfabetisk stikkordregister s.203-204.  Jeg skal ikke "avsløre" i detalj alt det spennende og lærerike som står i boken - les selv og bli klok.
Konklusjon: Boken er veldig interessant og nyttig - den er skrevet på en lettfattelig måte - og den skapte i hvert fall ingen uro-følelse hos meg, snarere tvert i mot - alt dette var beroligende å lese. Noe annet man blir påminnet når man leser en slik bok, er hvor viktig det er å ta vare på og stelle godt med sin kropp og helse - slik at hjertet får de beste forutsetninger for å gjøre jobben sin. Min lille oppsummering sier altfor lite om viktigheten av denne hjerte-boken - det anbefales at den leses i detalj.

Terningkast:5

Skogestad om hjerterytme-forstyrrelser:

Tanker om hefte - Barnas Juleroser 2018 - Julehefte - Herborg Kråkevik

$
0
0
Årets vakreste julehefte for barn?
Barnas Juleroser, redaktør Herborg Kråkevik, Forlag: Samlaget - Egmont. Antall sider:64 - Utgitt:2018 - ISBN: MA52190

Mine tanker om Barnas Juleroser:

Bare det beste er godt nok - for barna også. I år kommer første utgave av Herborg Kråkeviks Juleroser for barn. Og for "de voksne" utkommer Juleroser for fjerde året på rad. (Jeg har omtalt de første og omtale av 2018 utgaven kommer)
Dette er kvalitet både når det gjelder tekster og illustrasjoner – mange kjente forfattere har bidratt og illustratørene borger også for vakre opplevelser for øynene. Innholdet er variert – her er det vakre juleminner og stemningsfulle dikt og fortellinger – litt oppgaver og tegneserie er også inkludert. Mye av stoffet egner seg for høytlesing og samtaler.

Innhold:
Skal ikke nevne detaljer av innholdet, gir bare et lite eksempel her - Maria Parr har skrevet en lengre novelle - Snøball s.24-33, med en vakker illustrasjon til, av Lisa Aisato:
Juleroser bygger på en fin gammel tradisjon fra litterære julehefter som ble utgitt fra 1880-tallet til 1944 – Herborg Kråkevik gjorde et klokt valg da hun i 2015 startet denne tradisjonen på nytt – og det er å håpe at dette blir en langvarig tradisjon – jeg samler i hvert fall med glede på disse juleheftene - og alle årgangene bør komme frem på nytt jul etter jul - det blir en tradisjon som vil glede både unge og gamle. Årets vakreste julehefte for barn?
Terningkast:5
 
Min omtale av tidligere Juleroser
Takk til samlaget for årets Juleroser


Tanker om bok - Maja Lunde og Lisa Aisato: Snøsøsteren

$
0
0
Skal man lese EN bok ved juletider, så er ikke valget vanskelig - det må bli denne - og dette må da bli en jule-klassiker, en tradisjon. 
Tittel: Snøsøsteren - Forfatter: Maja Lunde - Illustratør: Lisa Aisato - Forlag: Kagge Forlag - ISBN: 9788248922056 - Utgitt: 2018 - Innbundet - Antall sider: 192

Om forfatterne:

Lisa Aisato - illustratør - foto fra forlagets side
Maja Lunde - forfatter - foto fra forlagets side
Litt om illustratøren Lisa Aisato: Web-side - Wikipedia
Litt om forfatteren Maja Lunde: Web-side - Wikipedia

Mine tanker om Snøsøsteren:

Skal man lese EN bok ved juletider, så er ikke valget vanskelig - det må bli denne - og dette må da bli en jule-klassiker, en tradisjon - ta den frem i kommende advents-tider og gjenopplev vennskap, samhold sorg og glede og ikke minst håp. Boken har så mange aspekter - både for voksne og barn.
Jeg skal ikke gå i detaljer med innholdet - men nevnes bør det at det er spennende og interessant, og at det er viktig - og ikke minst at det er pakket inn i en utrolig vakker poetisk språkdrakt - og ledsaget av illustrasjoner på et høyt kunstnerisk nivå.
Boken er laget som en slags lese-advents-kalender med 24 kapitler. Og kanskje det er lurt å lese små deler av denne hver gang man tar den frem – for her er det så mye å undres over, så mye å tenke på, og så mange detaljer å dvele ved i de flotte illustrasjonene.
Vi følger Julian i tiden før julaften - han har "jul" i navnet sitt og blir 11 på julaften – en trist tid for Julian dette året – han har bare en kamerat, John – som han ikke er så mye sammen med for tiden – dessuten er storesøsteren Juni død dette året - hun var 16 og gikk fra glad og munter til trist og deprimert og mager – så stemningen i familien er gledesløs og trist – og Julian er mye for seg selv med sitt savn og sine tanker. Hverken advents-tiden eller familien hans (mor, far og lillesøster Augusta) er som før - her er ikke mye førjuls-stemning.
Men så skjer det plutselig noe - han "møter" Hedvig - røde kinn og rød kåpe og røde krøller - her er det varme og glede og vennskap – og tiden før julaften blir fylt med mer mening for Julian – ”Men at Hedvig faktisk skulle endre livet mitt, det ante jeg ingenting om” (s.24)

Hedvig i Snøsøsteren - illustrasjon s.11
Godt å ha en venn å drikke kakao  sammen med - illustrasjon s.25
Vi skjønner etter hvert at det er noe eventyraktig og mystisk over det hele – Hedvigs familie, Villa Kvisten - huset deres, og den mystiske mannen med nøklene som dukker opp.
”Snøsøsteren” møter vi på side 44-45– det er adventstid og hva kan snøen brukes til: Jo, lage en snøsøster – det er det Julians umiddelbare tanke blir, her er det nok underbevisstheten som taler – og vi øyner terapi-aspektet – det hjelper å bearbeide sorgen, snakke om den eller få den ut på andre ”håndfaste” måter.
"Minner hun deg om noen?" - spurte hun (Hedvig) lavt (s.46)
Og snøsøsteren ligner på Juni - den døde søsteren hans - og så ble det åpningen for å kunne fortelle, for å kunne tenke på henne - og etter det kom advents-staken på plass hjemme også. (s.54-55) 

Endelig kom advents-lysestaken frem - illustrasjon s.55
Og hvem er den gamle mannen med nøklene? Her ble det veldig spennende for alle aldre....
Julian forstår etter hvert at det går an å dra frem de gode, glade minnene når man tenker på de som har gått bort - i stedet for å gjemme bort alle tankene om dem...Vi ser også at Julian erfarer at når man trenger det. kan det være godt å lage seg sin egen verden og flykte inn i den for en stund - når man ikke finner det man trenger i den reelle verden. Men det er også godt å finne sammen andre som har lignende erfaringer og sorger og savn å dele - det gir trøst.
Og etter hvert kan han kjenne på sorgen og akseptere den.
 

Maja Lunde skriver på en muntlig-fortellende, direkte og gripende måte – og så får vi Lisa Aisato sine illustrasjoner i tillegg – de utfyller, utdyper og levende-gjør fortellingen på en utrolig fin måte. For et fantastisk samarbeid av disse to - Maja og Lisa!
Fargevalget i boken underbygger også handlingen og stemningen – svart bakgrunn der det er ekstra trist eller skummelt, lyse farger i gult og hvitt der det går bedre og vi skjønner at dette går riktig vei….
Denne boken minnet meg også litt om budskapet i en av romanene til Levi Henriksen: Her hos de levende - Det er et budskap om å ta vare på hverandre - i familien eller blant vennene - alle de som fortsatt lever. Det er hos de levende man hører hjemme - mens man lever, samtidig kan man ha de gode minnene om de som er borte.
Dette er en vakker bok om sorg, vennskap og mestring av sorgen – og faktisk ikke en bok til å bli trist av - men en bok til å bli klok av.

Terningkast:6

Her kan man høre episodene på NRK

Og her er en liten video-trailer: 

Flere av mine omtaler av de samme forfatterne:
Lisa Aisato - Fugl 
Lisa Aisato - Snokeboka
Lisa Aisato - Tambar på sykehuset 
Lisa Aisato og Maja Lunde - Snøsøsteren
Maja Lunde - Bienes histrie
Maja Lunde - Snøsøsteren
 

Tanker om bok - Bøker lest - Årsrapport for 2018

$
0
0
Bøker - Bøker - Bøker - et lite utvalg av noen leste
Det er første gang jeg gir en "Årsrapport" på lesing - og det blir bare en kladd-messig en. Jeg leser nok langt flere bøker  (ca 2-3 i uken) enn jeg får tid til å omtale. Og alle jeg har lest, har jeg heller ikke notert ned, eller ført opp i "bokelskere" - men her kommer en liten oversikt over de fleste av bøkene som gledet meg i 2018:
 
 
 
Dessverre får jeg ikke tid til å omtale alle bøkene jeg leser - i hvert fall ikke umiddelbart etter at en bok er lest, omtaler kommer gjerne lang tid etter at en bok er lest. 
De fleste av bøkene jeg "leser" er i form av lydbøker/lydfiler - jeg sier at jeg "går" bøker - samtidig med lesingen blir det også noe treningstid ut av det.
En del lesereksemplarer får jeg fra forlag, likeså lydfiler fra LBF - i tillegg kjøper jeg en del selv, og ikke minst: jeg låner på biblioteket. 

Som en kuriositet - lesetiden min består av mange kilometer -  i 2017 for eksempel ble det  4046km - litt mer enn i år, 2018, som har lesegåing på  3493km. (Når det gjelder trening, så kommer spinning, intervalltrening og litt på trenings-studio i tillegg) - Her er et par års-statistikker:
Her er en liste med de fleste 2018-årets leste bøker. Også med antydet terningkast - (i Innholdslisten for bloggen ligger de alfabetisk etter tittel de som er omtalt i bloggen):

1. Alt jeg ikke husker av Jonas Hassen Khemiri  -    4
2. Avgrunnsblikk
av Jørgen Brekke  -    5
3. Berge
av Jan Kjærstad  -    5
4. Brudekjolen
av Pierre Lemaitre   -    3
5. Den andre kvinnen
av Amanda Prowse   -    3
6. Det innerste rommet
av Jørn Lier Horst   -    4
7. Ditt fantastiske hjerte
av Jørgen Gravning   -    5
8. Dronen
av Unni Lindell  -    5
9. Eleanor Oliphant har det helt fint
av Gail Honeyman  -    6
10.En fremmed i huset av Shari Lapena    -    4
11. En frivillig død
av Steffen Kverneland    -    6
12. En hjelpende hånd
av Trude Teige    -    5
13. Glad igjen
av Kristian Hall    -    5
14. Glasshjerte
av Torkil Damhaug    -    4
15. Her hos de levende
av Levi Heniksen   -    5
16. Himmelske tilstander
av Tove Nilsen    -    5
17. Hjernen er stjernen
av Kaja  Nordengen    -    5
18. Hjertet ditt av Jonas Skogestad  -  5
19. Husdyret
av Camilla Grebe    -    5
20. Hva visste hjemmefronten
av Marte Michelet -    5
21. Hvem sa hva
av Helene Uri    -    5
22. Hvis helvete var av is
av Bernard Minier    -    4
23. Kastanjemannen
av Søren Sveistrup   -    5
24. Kvelande kjærleik
av Elena Ferrante    -    5
25. Kvinner og barn først
av Gill Paul    -    4
26. Leksikon om lys og mørke
av Simon Stranger   -    6
27. Lyset bak øynene
av Tommy Kinnunen    -    5
28. Macbeth
av Jo Nesbø   -    4
29. Madonna i pels
av Sabahattin Ali    -    5
30. Menn i min situasjon
av Per Petterson    -    5
31. Nini
av Lars Lillo-Stenberg    -    5
32. Nittitallet
av Ketil Bjørnstad    -    5
33. Nullpunkt
av Horst/Enger    -    4
34. Sang for sekstiåtte forrædere
av Gaute Heivoll    -    4
35. Sensommer
av Anders de la Motte    -    5
36. Skogen den grøne
av Ruth Lillegraven    -    5
37. Snokeboka
av Lisa Aisato    -    6
38. Snøsøsteren
av Maja Lunde og Lisa Aisato  -    6
39. Swing Time
av Sadie Smith    -    3
40. Søsterklokkene
av Lars Mytting    -    6
41. Tante Ulrikkes vei
av Zeshan Shakar    -    5
42. Tjue
av Sarah Selmer    -    5
43. Utenfor er hundene
av Gunnar Staalesen    -    4
44. Wienerbrorskapet
av Ingar Johnsrud    -    4
45. Å Gå
av Erling Kagge   -    4
 

Da ønskes alle lesevenner et riktig Godt Leseår i 2019
Foto:RandiAa©


Tanker om bok - Gaute Heivoll: Sang for sekstiåtte forrædere

$
0
0
Absolutt anbefalelsesverdig. Interessant og velskrevet
Tittel: Sang for sekstiåtte forrædere
Forfatter: Gaute Heivoll
Forlag: Lydbokforl.
Utgivelsesår 2018
Format:Lydfil
ISBN13 9788242168597
Språk: Bokmål
Innleser: Henrik Rafaelsen
Jeg brukte også papirutgaven gitt ut på Tiden forlag, 2018, 317 sider, ISBN: 9788210056680 - lest desember 2018

Gaute Heivoll - foto:Paal Audestad fra forlagets side
Om forfatteren - Wikipedia

Mine tanker om Sang for sekstiåtte forrædere:

Den første romanen jeg leste av Gaute Heivoll var Før jeg brenner ned - den leste jeg i desember 2010. Jeg var noe skeptisk til konseptet i den, og startet lytting av lydbok noe forutinntatt. Men her snudde min innstilling ganske raskt – jeg ble revet med av den utrolig smarte komposisjons-strukturen i pyromanhistorien, hvor Heivolls eget liv og vei til forfatter ble så fint vevd inn i historien. En historie så suggererende fortalt at man følte man ble ”sugd” inn i det hele, man var der liksom i hendelsene. Priser og alle mulige rosende kritikker var vel fortjent. (Jeg noterte meg et terningkast 5 på den)
Jeg har også lest Over det kinesiske hav - terningkast 5 på den også.
Disse to romanene tok utgangspunkt i virkelighet og eksisterende personer. Dette ser ut til å være noe Gaute Heivoll er spesialist på - og det er tydelig at det ligger mye etterretning, research og solid arbeid bak denne skrivemåten. Romanen om forræderne i det lille sørlandske bygdesamfunnet er den tredje boken jeg leser av han hvor denne teknikken er benyttet.

Høsten 2018 leste jeg flere romaner og dokumentar-bøker som omhandler siste verdenskrig – alle med forskjellig vinkling, og alle interessante på sin måte. (Blant annet Simon Strangers Leksikon om lys og mørke, og Marte Michelets Hva visste hjemmefronten?)  Det er ganske utrolig hvor uutømmelig den kilden - andre verdenskrig - er for historikere og forfattere.  Gaute Heivolls ”lokalhistoriske” roman ble jeg (som gammel historie-lektor) selvsagt nysgjerrig på - og det første positive inntrykket den ga meg var nettopp dette at det ”lokale" i dette lille bygdesamfunnet med så mange forrædere samlet på ett brett, også greide å gjenspeile noe allmenngyldig i krigens negative sider, motstandsfolk og angivere, et splittet samfunn – som kanskje gjenspeiler et bilde av hele Norge under og like etter krigen – i tillegg får vi glimt av krigen der ute - domkirken som rammes og andre begivenheter lengre unna.
(9. april 1940 ble tårnet på Kristiansand domkirke truffet av en granat fra et tysk krigsskip. Spiret falt ned. Bilde)
Forfatteren  er ekspert på dokumentar-roman-teknikken som tar utgangspunkt i virkeligheten – historiske hendelser og eksisterende personer – ikledd romanens språk og skjønnlitterære kvaliteter. Dette gir leseren mer nærhet til stoffet  enn  en ren dokumentar-fremstilling kan skape.
Innholdet i korthet: (Varsel - på slutten avslører jeg en del av handlingen) Handlingen er satt til andre verdenskrig i en liten bygd på Sørlandet - Den sentrale skikkelsen i romanen er gutten Andreas – som gjennomgangsfigur binder han det hele sammen, uten at karakteren blir for dominerende. Og det er Andreas som står for sangen og musikken – kirke og bedehus er samlings-stedet for denne form for kultur i bygda.
Etter hvert opplever bygda en stor-mønstring av medlemmer som slutter opp om NS. Det er butikkeieren Gerhard Andersen  som er den drivende kraften – på butikken er det lett å nå frem til folk - andre hjelper Gerhard med å oppsøke folk og "varm-snakke" alt det fantastiske nazismen skal tilføre bygd og mennesker om de bare skriver seg inn i ”protokollen" og tar imot "budskapet" (Jeg minnes Ronald Fangens mesterlige roman "En lysets engel” - her er det nazismen som er forkledd som en lysets engel, og ikke bygda, men to fettere som splittes på hver sin side – den ene lar seg besnære). De sekstiåtte teller mange kjente navn i bygda - også Sigvard, Andreas sin far kommer på den ”gale” siden. Han er lærer og klokker, musikalsk han også. Splittelsen i bygdesamfunnet fører til baksnakkelser, mistro, angiveri, uhygge og tortur og fengsling for mange. Ved juletider blir åtte gode menn arrestert på grunn av angiveri - splittelsen og uhyggen øker. Over det hele toner Andreas sin musikk – men er den sterk nok og god nok til at folk kan tilgi hverandre, til at splittelsen kan heles? Det litt spesielle med nazismen og denne bygda er vel at 68 nazister er en uvanlig stor prosent av et bygdesamfunn på rundt 200 innbyggere - også i denne romanen har som sagt Gaute Heivoll funnet materiale med rot i virkeligheten – og skildringene er ganske realistiske og allmenngyldige når vi aner hvilke konsekvenser splittelsen i bygdesamfunnet får, og hvilke følelser som utløses – og man undres hvordan livet kan gå videre i normale former etter krigen - kan Andreas og musikken hans virke forsonende?
Gaute Heivoll stiller indirekte spørsmålet: Hvorfor ble så mange i denne vesle bygda NS medlemmer? – Noe direkte enstydig svar på dette kan han nok ikke gi, det er mange både forfattere og historikere som har stilt seg det samme spørsmålet – svaret, eller rettere sagt svarene er nok ganske sammensatt - og ikke enstydig for alle som ble NS medlemmer - beveggrunnene var forskjellig - i denne bygde spilte nok stort og smått inn, helt "ned til" litt gratis tobakk fra handelsmannen til gjennomtenkt idealisme, til masse”suggesjon” - à la vekkelsestilstander og for noen spilte rene tilfeldigheter inn. Men det skjer store omveltinger i det på overflaten fredelige bygdesamfunnet – der bedehus og kirke var ryggmargen i samfunnet, ble plutselig nazismen en brannfakkel som en stor flokk sluttet opp om – også sentrale skikkelser som handelsmannen,  ordfører, klokker, og lensmann.
Her er det mye interessant som vekker leserens interesse, men likevel følte jeg at Heivoll ikke helt hadde tatt ut alt potensiale som ligger i denne bygda og det som skjedde – jeg likte godt Andreas og hans fokusering på musikk og sang – men dessverre så ble vel heller ikke dette "redningen" for bygda i retning av tilgivelse og samhold. Som karakter ligger han der som en "tone" i bakgrunnen - uten å dominere særlig. Men jeg følte han er det som en slags observatør hele tiden. Og musikken hans er som en tråd gjennom det hele, den binder historien sammen. Etter krigen "toner han ut" av lokalmiljøet og reiser for å skaffe seg en musikkutdannelse i hovedstaden.
Helt mørk er ikke bygdas lokalhistorie i krigsårene  - vi hører også litt om folk som gjorde motstand og tok avstand fra nazismen – men som sagt: sekstiåtte forrædere i et lite lokalsamfunn setter nok spor etter seg.
Og de som kunne komme hjem fra fengslings-redslene etter krigen, hadde sitt å fortelle - og historiene deres gjorde ikke kløften mindre. Også rettergangene mot forræderne nørte opp under hatet og splittelsen etter krigen.
Konklusjon:
Absolutt anbefalelsesverdig. Interessant og velskrevet - Og så sluttet det med musikk og sang for sekstiåtte forræderne - "Her kommet dine arme små". - Det virket nesten som et krampaktig forsøk på å tvinge frem en forsoning - men jeg er ikke så sikker på at en forsoning der i lokalsamfunnet var nær forestående.
Denne romanen var kanskje ikke så ”helstøpt" som de to andre romanene jeg har lest av Heivoll -  for ideen, konstruksjonen og historien vurderer jeg den til terningkast 5 – men resultatet forøvrig vurderer jeg til -
Terningkast:4



Min omtale av Over det kinesiske hav

Tanker om bok - Insight Guides - Explore Dubrovnik

$
0
0
Insight Guides dekker de fleste steder i verden du ønsker å dra til - og de er fine å bruke både før turen, under reisen - og til mimring og "etter-arbeid" etter turen.
Tittel: Explore Dubrovnik - Insight Guides
Format: Pocket
Utgivelsesår: 2018
Forlag: APA Publications
Språk: Engelsk
ISBN 9781786717849
Serie: Insight Explore Guides
Sider: 128

Insight Guides har også en innholdsrik web-side

Tanker om Insight Guides - Explore Dubrovnik:

Jeg har ved flere anledninger nevnt og omtalt reiselitteratur.
Vil man lese det meste på forhånd, eller etter en reise, kan man finne mye omfattende litteratur - men ønsker man noe enkelt med på reisen - enkelt, men likevel ganske innholdsrikt og nyttig, så er disse Insight Guides å anbefale. Har brukt flere av disse - de er også nyttige når jeg redigerer bilder etter turen - eller skriver referat fra turen.
De siste jeg brukte var om Dubrovnik og Kroatia.

Explore Dubrovnik - Bakside-cover
Disse reise-guidene er små, lettleste, fargerike og innbydende - og inneholder akkurat så mye man trenger på reisen - etter mitt bruk da....
Disse finnes for utrolig mange steder rundt omkring i hele verden. Det er karter, det er fargebilder, det er turforslag og mye mer.
Denne om Dubrovnik hadde jeg stor nytte av. Her fikk man med seg det meste av det man ”måtte” se og oppleve – og litt annet i tillegg også. Her var det mye inspirasjon og kunnskaper å hente.
Innholdslisten:

Boken inneholdt også opplysninger om mange interessante steder i omegnen. Og den gir plass til en del kulturstoff, historie, tradisjoner, mat, restauranter og tips om uteliv og underholdning.
Turist i Dubrovnik - Foto:RandiAa©
Inside Guides - Dubrovnik har et rikholdig stikkord-register – og det er noe  jeg setter stor pris på – det blir flittig brukt.
Disse reiseguidene bygger på ca 50 års publiserings-erfaring, og kvaliteten har gjort de populære.
Anbefaler virkelig disse ”tiltrekkende” reiseguidene. Jeg har allerede kjøpt den som skal brukes til 2019-turen med Utdanningsforbundet - Og hvor turen skal gå? Det skriver jeg om senere.
I tillegg får man nå en gratis E-utgave som kan lastes inn på f.eks mobilen....kjekt å ha.

Terningkast:5 

Turen gikk egentlig til Kroatia med omliggende områder - men vi bodde i Dubrovnik. Arrangører var Utdanningsforbundet i samarbeid med Smartreiser
Referat fra sommerturen 2018 finnes i Året rundt med RandiAa

Reiselitteratur omtalt:
Andalucia
Cuba
Dubrovnik
Krakow
Vienna 



Her er mitt Flickr-album fra turen til Balkan:





Viewing all 241 articles
Browse latest View live